ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Yaklaşık 7 milyon dekar tarım arazisiyle Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Diyarbakır'da son yıllarda inşaat ruhsatlarının verilmesiyle tarım alanı daraldı.
Bu tehlikeye dikkat çeken Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Adil Karatekin, 2001 yılı ile 2023 yılı arasında Diyarbakır'ın yaklaşık 1000 hektarlık tarımsal vasfının dışına çıkarıldığını söyledi.
ÜRÜNÜN VERİM VE KALİTESİ DÜŞTÜ
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Karatekin, Diyarbakır'da inşaat sektörünün gelişmesi ve tarım arazilerinin imara açılması nedeniyle tarım sektörünün gerilemesine sebep olduğunu belirtti.
Karatekin, "6360 sayılı Kanunun 2012 yılında yayınlanmasıyla birlikte yerel yönetimlerde meydana gelen değişim ve gelişimler tarım sektörünü önemli ölçüde etkilemiştir. Özellikle kent merkezlerine yakın alanlarda inşaat sektörünün hızla gelişmesi, ürünün verim ve kalitesinin azalmasına neden olup, tarım alanlarında arazi satış ve kira bedellerinin artmasına, bitkisel üretim yapılan alanların azalmasına, bağlı olarak üretim miktarında düşüşlere neden olmuş ve bu durum ekonomik kayıplarla sonuçlanmıştır" dedi.
İNŞAAT SEKTÖRÜ GIDA STOKLARINI AZALTTI
İnşaat sektörü gıda stokunun azalmazına da neden olduğuna dikkat çeken Karatekin, şunları söyledi:
"Tarımsal faaliyetlerin yapıldığı alanların kent çevresinde imara açılması sonucu bir taraftan tarımsal üretim yapılamazken, diğer taraftan sulanabilir olan arazilerde ikinci ürün olarak yetişen ürünlerin yetiştiriciliği de ortadan kalkmıştır. Tarım arazilerin imara açılması üretim faktörlerinin etkin kullanılmasını engellemekte olup, üretim desenini değişimine, gıda stokunun da azalmasına bağlı olarak ürün fiyatlarının yükselmesine, dolaysıyla üretici gelirinin azalmasına neden olmaktadır."
DİYARBAKIR TARIMSAL VASFINI YİTİRDİ
13 yılda Diyarbakır'ın yaklaşık 1000 hektar tarımsal vasfını yitirdiğine dikkat çeken Karatekin, "Mevcut ilin genel anlamda tarımsal faaliyetinin kısıtlandığı alanlar değerlendirildiğinde Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir ilçelerinin gelişim akslarında bulunan tarımsal arazilerin çeşitli şekillerde vasıf değişikliği yapıldığı görülmektedir. Genel anlamda 2001 yılı ile 2023 yılı arasındaki tüm Diyarbakır ili baz alındığımızda yaklaşık 1000 hektarlık bir bölümünün tarımsal vasfının dışına çıkarıldığı görülmektedir. Ayrıca Deprem sonrası birinci sınıf marjinal tarım arazilerinin deprem bahane edilerek inşaat alanlarına çevrilmesi söz konusudur. Buda tarımsal arazilerimizin gön geçtikçe kontrolsüz azalmasına sebep olmaktadır" diye konuştu.
KENTİN GIDA İHTİYACI ÜZERİNDE CİDDİ BASKI VAR
Kentin gıda ihtiyacı üzerinde ciddi bir baskının olduğunu vurgulayan Karatekin, son alarak şunları ifade etti:
"Sulu tarım arazilerinin mevcut durumlarında vasıf değişikliklerinde toprak koruma kuruluna gelmektedir. Bu nedenle vasıf değişiklikleri pek yapılmamaktadır. Ancak genel anlamda tarımsal faaliyet alanların kent çeperinde azalması, küçük aile çiftliklerini etkilemekte ve buda kentin bir bütün gıda ihtiyacı üzerinde ciddi baskı oluşturmaktadır. Gerek tarımsal faaliyet sürdüren ilgili kurumlar, gerekse de belediyelerin tarımsal faaliyet ile ilgili özendiren çalışmaların planlanması gerekmektedir. Özellikle küçük aile çiftliklerini teşvik eden, özendiren, tarımsal yayımlar ve desteklerin oluşması yönünde çalışmaların yoğunlaşması önemlidir."