ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR
Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde bulunan Sinoğlu Camii satılığa çıkarıldı. Melikahmet Caddesi üzerinde bulunan ve halk arasında ‘Sin Camii’ olarak bilinen cami sahipleri tarafından 110 milyon liraya satılığa çıkarıldı. Kesin yapım tarihi bilinmese de 1518-1540 yılları arasında yapılan tarihi caminin satılığa çıkarılması hem çevredeki esnaf hem de gören vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Emlak ofisinden satılığa çıkarılan camiye, almak için gelip bakanların olduğu öğrenildi.
“110 MİLYON İSTİYORLAR”
Cadde üzerinde bulunan ve ismini vermek istemeyen bir esnaf, “Burası tarihi bir camidir. Söylentiye göre Siirt’ten gelen bir imam burayı tadilat etmiş ve sahibi olan kadın ona ölen eşinin hayrı için bir küp altın vermiş. Eskiden bu dükkanlar yoktu. Caminin girişi buradandı. Daha sonra dükkanlar ve diğer eklentiler yapıldı. Kadın öldükten sonra yakınlarına miras kalmış. Yıllardır böyle bir sorun vardı. Önce kiraya verdiler şimdi de satıyorlar. Cami için 110 milyon istiyorlar” dedi.
“TAPUDA TEK PARÇA CAMİ OLARAK GÖRÜNÜYOR”
Cami altında bulunan esnafın da mağdur olacağını söyleyen esnaf, “Aldığım duyuma göre tapuda tek parça cami olarak görünüyor. 200 hisse olduğunu biliyorum. İlandan sonra gelip bakanlar da oldu. Hisse sahiplerinden bazıları satmak istese de bazılarının satmak istemediğini duydum. Şimdi burası giderse biz de mağdur oluruz. 70 yıllık geçmişimiz var. Dedelerimizden kaldı burası” şeklinde konuştu.
SİN CAMİİ TARİHİ VE MİMARİSİ
Caminin yaptıranı ve yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi olmazken, Evliya Çelebi bu caminin Şemsi Efendi adında bir zat tarafından yaptırıldığını yazar. Caminin, 1518-1540 yılları arasında yapıldığı ve 1863 tarihine kadar bu amaçla kullanıldığı biliniyor. Sonrasında sıbyan mektebi olarak kullanılan Sin Camii, 1944'te Vakıflar Bölge Müdürlüğünce satıldıktan sonra tamir ettirilerek yeniden cami kullanımına dönüştürüldü. Camiye giriş, yuvarlak kemerli kapı açıklığından, sonrasında da beton basamaklardan çıkılarak sağlanıyor. Sol tarafta abdest alma yeri ile biriketlerle örülmüş küçük bir bölüm yer alıyor. Yapı orijinalliğini ve dokusunu tamamen kaybetmiştir.