HABER - Faruk BALIKÇI / Ceren AKYIL
Diyarbakır Kayapınar Belediyesi, bir yıllık faaliyet raporunu düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın toplantısına Eş Başkanlar Berivan Gülşen Sincar ile Cengiz Dündar hazır bulundu. Toplantıda konuşan Eş Başkan Dündar, kayyum döneminde popüler kültür üzerinden çalışmalar yapıldığını ve belediyenin sokakla olan bağının koparıldığını ifade ederek kayyum tahribatına dikkat çekti.
“KAYYUM GELMEYECEK GİBİ ÇALIŞIYORUZ”
Ardından konuşan Eş Başkan Berivan Gülşen Sincar ise, 1 yıldır halkçı belediyecilik yaptığına değinerek, “Bizler her gün kayyum gelmeyecek gibi çalışıyoruz. Korkumuz ve kaygımız yoktur. Daha çok kültür, sanat, genç, kadın, engelli politikalarını ön plana çıkardık” dedi.
Açıklanan bir yıllık faaliyet raporu şöyle:
* Kadın politikaları merkezi kuruldu.
* Kadın Dayanışma Merkezi açıldı.
Kadın Eserleri Kütüphanesi açıldı.
* Belediye bünyesinde Kadın Meclisi kuruldu.
* 100 kadına mesleki eğitim kursları verilerek, atölyeler düzenlendi.
* Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından sunulan ve kadın–erkek eşitliğinin yerel yaşamda sağlanmasını amaçlayan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın
Erkek Eşitliği Şartı imzalandı.
* Kadınlara yönelik spor aktiviteleri yürüten Kadın Yaşam Merkezi’nden her ay yaklaşık 210 kadın faydalanıyor.
* Psikolojik ilk yardım, çocuk koruma, şiddetsiz iletişim, toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet atölyesi, öz savunma atölyeleri düzenlendi.
KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ
* 3 bin 500 aileye toplam 105 milyon TL maddi destek sağlanıyor, 10 bin öğrenciye eğitim hizmeti sunuluyor, üniversitelilere 7,5 milyon TL burs veriliyor.
* Zarokistanlar 8 yıl sonra aktif hale getirildi. Zarokistan Xalxalok 8 yıl sonra çok dilli bir şekilde eğitime başladı, Zarokistan Perperike açıldı.
* 600 çölyak hastasına gıda destek kolisi dağıtıldı.
GENÇLİK VE SPOR HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
* 4 bin öğrenciye forma dağıtımı yapıldı.
* Anzele Kapalı Yüzme Havuzu, Küpeli Kapalı Yüzme Havuzu, Fırat Açık Yüzme Havuzu, Dicle Açık Yüzme Havuzu'nda yaz sezonu boyunca 15 bin çocuğu eğitim verildi. Ayrıca iki kapalı havuzda 12 ay boyunca sürekli eğitim devam ediliyor.
* Engelli ve Yaşlı Hizmetler Müdürlüğü kuruldu.
* Her ay evde bakım desteği, Engelsiz Yaşam ve Otizm Merkezleriyle engelli ve dezavantajlı çocuklara sosyal hayata katılım imkanı sunuldu.
FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
* Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde 70 bin ton mıcır, 60 bin ton stabilize, 80 bin metrekare kilitli parke döşemesi, 15 bin metre imar yolu, 30 bin metre köy yolu açımı yapıldı. Filoya 2 iş makinesi alındı.
PARK BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ
* 90 parkın bakım ve onarımları yapıldı.
* Hafız Akdemir Parkı’nın bakımları gerçekleştirilip, kullanılabilir hale getirildi.
* Sera ve fidanlık alanımızda 20 bin adet çiçek üretimi yapıldı. Kırsal mahallere 10 bin adet meyve ağacı fidesi dağıtıldı.
* Ekolojik Eğitim Bahçesi'nde 5 bin öğrenciye eğitim verildi.
* Sokak hayvanları ve sahipleri tarafından getirilen evcil hayvanlara gerekli tıbbi müdahaleler yapıldı.
* Belediye eşbaşkanları, önümüzdeki günlerde "Glutensiz Fırın Park", "Halk Lokantası" ve "Afet Parkı ve Mesire Alanı" projelerini de hayata geçirecekleri paylaşıldı.
* 75 Bin Metrekare arazi peşkeş çekildi
“KAYYUM DÖNEMİNDE 28 TAŞINMAZ DEVREDİLDİ”
Eş Başkan Sincar, 8 yıllık kayyum döneminden sonra kendilerini en çok zorlayan 28 taşınmazın başka kurumlara devredilmesinin belediyeciliği aksatan ve zorlayan bir durum olduğunu ifade ederek, “Bizler her gün kayyum gelmeyecek gibi çalışıyoruz. Korkumuz ve kaygımız yoktur. Hakkımızda herhangi bir dava ve soruşturma olmamasına rağmen psikolojik bir durum yaratılmaya çalışılıyor. Çok dillilik ve kültürlülüğü önemsiyoruz. Ancak Kürtçe yazılı isimler kabul edilmiyor. 1,5 milyarı bulan toplam 75 bin metrekare arazi peşkeş çekildi. Diyarbakır’da arazi fiyatları aldı başını gidiyor. 5 yıl sonra ev sahibi olmak zorlaşacak. Ayrıca, 130 Bin Metrekarelik afet alanı yapmayı planladık” dedi.
“KAYYUM DÖNEMİNDE TOPLUM MUHATAPSIZ KALDI”
Eş başkan Cengiz Dündar ise, Kayyum döneminde popüler kültür üzerinden çalışmalar yapılarak belediyenin sokakla olan bağının koparıldığını belirterek, “Toplum muhatapsız kaldı. Kendi kültürüne yabancılaştı. Bu alanların çocuklarla buluşturmak için yeniden açtık” diye konuştu.