HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin OSB’lerdeki temsil hakkının Valiliğe devrilmesiyle ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a soru önergesi verdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait yüzde 33 oranındaki Diyarbakır Karacadağ Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis heyetine üyelik hakkı ile yüzde 13 oranındaki Diyarbakır Tekstil İhtisas Sanayi Bölgesi Müteşebbis heyetine üyelik hakkının Diyarbakır Valiliği’ne bağlı Diyarbakır Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na devredildiğini açıklayan Eren, “Ali İhsan Su başkanlığında toplanan belediye meclisinin 14.11.2023 tarihli ve 242 karar numaralı yazısında üyelik hakkı devirleri için meclis çalışma yönetmeliğinin 13. Maddesinin (b) bendine göre oylama yapıldığı, aynı yönetmeliğin 14. Maddesine göre ise devirlerin oy birliğiyle kabul edildiği belirtilmektedir.
Devir kararı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı’nın 01.12.2023 tarihli yazısıyla ilgili sanayi bölgeleri yönetim kurullarını bildirilmiştir. Öncelikli olarak kayyım atamalarıyla birlikte birçok 66 belediye meclis üyesi görevinden uzaklaştırılmış, belediye meclisi kayyım tarafından feshedilmiş, belediye meclis üyelerinin yerlerine yapılan atamalarla 5 kişilik bir belediye meclisi oluşturularak halk iradesi ortadan kaldırılmıştır. Dolayısıyla meclis kararı denilerek yapılan bu devir Diyarbakır halkının temsilcileri tarafından değil Vali/Kayyım Ali İhsan Su ve onun atadığı kişiler tarafından alınmıştır.
Ayrıca Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Valiliğe bağlı YİKOB (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı), Ticaret Borsası ve dernekler tarafından oluşmaktadır. Bu meclis kararıyla Müteşebbis heyetindeki belediyenin temsiliyeti ortadan kaldırılarak Valiliğe bağlı YİKOB’a devredildiği gibi, hisse oranların çokluğunun Valiliğe geçmesiyle birlikte yönetimin alacağı kararları da doğrudan etkilemektedir” dedi.
BU DEVİRLERDE HANGİ KAMU YARARI VE İLKESİ BULUNMAKTADIR?
Eren, Kacır’a şu soruları yöneltti:
“*Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin hakkı olan organize sanayi bölgelerine üyelik haklarının kayyım tarafından, başında bulunduğu Diyarbakır Valiliği’ne bağlı YİKOB’a devredilmesi bir temsiliyet gaspı değil midir?
* Yerel seçim hattına girdiğimiz bu günlerde yapılan bu devirlerle ne amaçlanmaktadır?
*Bu devirlerde hangi kamu yararı ve ilkesi bulunmaktadır?
*Diyarbakırlara ait olan hakların merkezi idareye devredilmesinin amacı nedir?
*Bu uygulamaların Türkiye’nin batısından ziyade Kürtlerin yoğun yaşadıkları yerlerde yapılmasının sebebi nedir?
*Türkiye’nin başka hangi kentlerinde belediyelere ait bu haklar Valiliklere devredilmektedir? Şu ana kadar kaç belediyenin müteşebbis heyeti hakkı YİKOB’lara devredilmiştir?
*Dünya yerinden yönetim modelleri esas alan bir yere doğru giderken, kayyımların adeta bütün belediye yetkilerini merkeze teslim etmesinin gerekçesi nedir?
*5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45/2 ve 31. Maddesi gereğince Diyarbakır Büyükşehir Belediye meclisinde kaç belediye meclis üyesi bulunmaktadır?
*14.11.2023 tarihinde 242 karar numaralı belediye meclisi kararına konu olan toplantıya kaç belediye meclis üyesi katılmıştır? Bu toplantıya katılan meclis üyelerinin kaçı 2019 yerel seçimlerinde halk oyuyla seçilmişlerdir?
*31 Mart 2019 tarihinden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait kaç tesis, kütüphane, taşınmaz, araç ve haklar başka kurumlara devredilmiştir?
*Kayyım atamasının yapıldığı 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana kaç kere belediye meclisi toplanmıştır? Bu toplantılara katılan belediye meclis üyelerinden kaçı yerel seçimlerde halk tarafından seçilmişlerdir?”