ÖZEL HABER - Faruk BALIKÇI
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tarımsal sulama abonelerinin biriken elektrik borçları nedeniyle borçlarını ödemeyenlere elektrik verilmeyeceğini duyurdu. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, DEDAŞ’ın çiftçilerin hesaplarına zaten bloke koyduğunu belirterek, “Çiftçi, şalteri açmaktan korkuyor. Elektrik borcu faizi silinsin, anapara ise 3 yıllık taksitle ödensin” önerisinde bulundu.
DEDAŞ, bölgedeki tarımsal sulama abonelerinin toplam elektrik borcunun 51 milyar TL'ye ulaştığını ve en büyük borç yükünün Mardin ve Şanlıurfa illerinde olduğunu açıkladı. DEDAŞ, bu yıl borçlarını ödemeyen abonelerin elektriğinin kesileceğini duyurdu. Diyarbakır Merkez Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise bu karara tepki gösterdi.
İskenderoğlu, Türkiye’de 21 enerji şirketi olduğunu ve sadece Güneydoğu Bölgesi'nde böyle bir uygulama yapıldığını belirterek, “Diğer bölgelerde kimsenin borcu yok mu? Kuraklık yaşayan bir bölgede çiftçilerin elektriğinin kesilmesi akıl tutulmasıdır. Elektrik kesilirse, çiftçi sulu arazisini kaybeder ve bu ülke ekonomisine 3 kat kayıp anlamına gelir” dedi.
ÇİFTÇİLER ZORLU EKONOMİK KOŞULLARDA MÜCADELE EDİYOR
Çiftçilerin kazanamadığı için borçlarını ödeyemediklerini ifade eden İskenderoğlu, “Tarım Kredi Kooperatifi’nden yüksek faizle kredi alınıyor, TMO buğdayı düşük fiyattan alıyor, tohumlar pahalı, mazot ve gübre fiyatları sürekli artıyor. Ancak çiftçinin ürünlerine zam gelmiyor. 2024’te sadece mısırda kazanç sağlanabildi. Tüm bunlar nedeniyle çiftçi elektrik şalterini açmaya korkuyor” dedi.
DEDAŞ’A FAİZ SİLİNSİN, ANA BORÇ TAKSİTLENDİRİLSİN ÇAĞRISI
İskenderoğlu, DEDAŞ’a çağrıda bulunarak, “DEDAŞ yaptığı açıklamayı geri çeksin. Aksi halde üretim ciddi şekilde aksayacaktır. DEDAŞ, çiftçilerin en büyük müşterisidir ve elektriğin kesilmesi ülke ekonomisini kesmektir. Devlet, çiftçiye destek sağlasın. Faizler silinsin, anapara 3 yıl vadeli taksitlendirilsin, böylece çiftçi borcunu ödeyebilsin” dedi.
İskenderoğlu, pandemi döneminde çiftçilerin ürettiği temel gıda ürünlerinin önem kazandığını hatırlatarak, “Elektriği kesmek bir çözüm değildir. Bir proje ortaya konulmalı” şeklinde konuştu.