ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Diyarbakır’da kasap, lokanta, restoran, fırın ve kafe gibi işletmelerdeki gelişi güzel fiyatlandırmalar, vatandaşı mağdur ediyor. Fiyat artışlarının denetimsiz şekilde yapılması, kentteki esnaf ve vatandaşların en çok şikayet ettiği sorun haline geldi. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, bu konuda defalarca belediye ve İl Ticaret Müdürlüğü’ne uyarılarda bulunmalarına rağmen görevlerini yerine getirmediklerini söyledi.

Diyarbakır'da 'Denetimsizlik' Isyanı3

“SORUMLULUKLARINIZI YERİNE GETİRİN” ÇAĞRISI

Ebedinoğlu, "Biz oda olarak fiyatlandırma konusunda üzerimize düşeni yapıyoruz. Biz tarifeyi veriyoruz, belediyeler ve İl Ticaret Müdürlüğü de denetim yetkisine sahiptir. Bazı işletmeler bizim verdiğimiz tarifenin üzerine çıkıyor, ama bu iki kurum esnafı denetlemiyor. Denetim görevi çok önemlidir ve kutsaldır. Herkesin görevini yerine getirmesi gerekiyor. Belediyeler ve İl Ticaret Müdürlüğü de sorumluluklarını yerine getirsinler" dedi. 

Diyarbakır'da 'Denetimsizlik' Isyanı5

FİYATLAR ARASINDA CİDDİ DENGESİZLİKLER VAR

Fiyatlar arasında büyük bir dengesizlik olduğuna işaret eden Ebedinoğlu, "Her işletme, artan maliyetleri gerekçe göstererek kendine göre bir fiyatlandırma yapıyor. Örneğin bir yerde ciğer 200 TL'ye satılıyor, başka bir yerde 400-500 TL'ye kadar satabiliyor. Fiyatlar arasında bu kadar da dengesizlik olmamalı. Diyarbakır'da bazı semtlerde oluşan fiyat farklarını Türkiye'nin diğer illerinde bulamazsınız. Dürüst çalışan esnafı da bu durum etkiliyor. Vicdanı ile hareket eden esnafın temsilcisiyiz, ama fırsatçılık yapan, vatandaşı kandıran ve dolandıran esnafın da karşısındayız" diye konuştu. 

Diyarbakır'da 'Denetimsizlik' Isyanı6

“KURUMLAR DENETİM GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİYOR”

“Diyarbakır Büyükşehir statüsüne gelmeden önce bizim 550 sayılı esnaf ve sanatkarlar kanunu vardı" diyen Ebedinoğlu, şunları söyledi: 
“Büyükşehir yasasından önce, DESOB olarak bizler işletmeleri denetleyebiliyor, fiyat tarifelerini aşan ve hijyen koşullarına uymayan esnafı kapatma yetkisine sahip oluyorduk. Ancak 2005 yılındaki büyükşehir yasası çıktıktan sonra bu yetki tamamen belediyelere ve ticaret il müdürlüklerine verildi. Sağlık ve hijyen denetimleri ise Tarım İl Müdürlüğü’ne geçti. Şu an tek sorun bu kurumların denetim görevini yerine getirmemesidir."

Diyarbakır'da 'Denetimsizlik' Isyanı4

Muhabir: Güneş OCAĞA