Fuat BULUT/Özel

Güneydoğu Ekspres- Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan iki büyük depremin etkilediği, yıkım ve can kayıplarına neden olduğu Diyarbakır’da önemli bir çalıştay düzenleniyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi tarafından organize edilen “Depreme Dirençli Kentler Diyarbakır Çalıştayı”na, Türkiye’nin deprem alanında sayılı uzman isimlerinden biri olan Prof. Dr. Naci Görür de katılacak.

Diyarbakır, “Yüzyılın Felaketi” olarak adlandırılan Maraş merkezli depremlerden çok etkilendi. 6 Şubat sabahı saat 04.02’de depreme uykuda yakalanan Diyarbakır’da merkez Yenişehir ve Bağlar ilçelerinde 6 bina yıkıldı, 411 vatandaş hayatını kaybetti.

HASARLI BİNALARIN YIKIMI SÜRÜYOR

2 milyonluk kentte nüfusun büyük bir bölümü iki ay boyunca evlerine giremedi. Çevre Şehircilik ve İklim Başkanlığı İl Müdürlüğü, belediyelerin de desteği ile kentte tüm yapıları taramadan geçirdi. 28 bin yapıda az, orta ve ağır hasar tespit edilirken, yıkılması gerekenlere öncelik verildi.

Kentte ihale edilen ağır hasarlı binaların yıkım işlemleri devam ederken, diğer taraftan barınma sorununun çözümü için Bağlar İlçesi sınırlarındaki Oğlaklı Mahallesi’nde evi yıkılanlar için TOKİ tarafından çalışma başlatıldı. 1. Etap’ta yapılan bin 300 konut, 4 ay sonra evleri yıkılan depremzedelere teslim edilecek.

JMO’DAN ÖNEMLİ ÇALIŞTAY

Diyarbakır, depremden kaynaklı yaraları sarmaya devam ederken, Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nden anlamlı bir etkinlik planlandı. 22 Eylül’de Diyarbakır’da yapılacak “Depreme Dirençli Kentler Diyarbakır Çalıştayı”na jeoloji uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Başkanı, şehir plancısı Prof. Dr. Hüseyin Tarık Şengül, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Bahar Yetiş, Diyarbakır Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden jeoloji mühendisi Mehmet Çelik katılarak, deprem öncesi ve deprem sonrasına ilişkin önemli sunumlar yapacak.

Diyarbakır Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dicle Barç, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DOGÜNSİFED Başkanı Devrim Türk, Diyarbakır Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin’in açılış konuşmasını yapacağı çalıştayda, Türkiye’deki depremlerle ilgili önemli tespit ve uyarıları bulunan Prof. Naci Görür, “Deprem Dirençli Diyarbakır Yaratmak” başlıklı oturumu yönetecek.

JMO BAŞKANI: TÜM KURUMLARI BEKLİYORUZ

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dicle Barç, “6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler, kentimizde ciddi maddi ve manevi kayıpların yaşanmasına neden olmuştur. Deprem riski gerçeği ile dirençli Diyarbakır yaratmak, depreme hazırlıklı olmak, depreme dayanıklı yapı inşa etmek ve afet anında yapılan koordinasyonları irdeleyeceğimiz ‘Depreme Dirençli Kentler: Diyarbakır Çalıştayı’na tüm kurumların katılımını bekliyoruz” dedi.

‘AMAÇ, KAMUOYUNU BİLİNÇLENDİRMEK’

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş insanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Devrim Türk, amaçlarının vatandaşların ve ilgili kurumların deprem ve dirençli yapılar konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek olduğunu söyledi. Türk, “Türkiye bir deprem ülkesi. Bölgemiz de kısa süre önce ciddi bir deprem geçirdi. Bundan sonra en azından hem bizlerin vatandaş olarak hem de kamu kurumlarının, belediyelerin bu konuda bilinçlenmesi, daha doğru yapılar için çaba sarf etmesi ile ilgili bir organizasyon. Hem kamuoyuna hem de kurumlara biraz bilgi vermek, bununla ilgili bilinç artırmayı hedefliyoruz. Bir STK olarak bu konuda bilinç, kamuoyu oluşturma, bilinçli kentler, dayanıklı kentler, inşaat kalitemizi artırmaya yönelik bir çabadır bizimki. İlgili kurumlar bunlardan bilgi alır yararlanırsa çok seviniriz” dedi.