ÖZEL HABER - Fatma TEMEL
Diyarbakır’da, yıllardan bu yana süregelen gelenek ‘Askıda Ekmek’ uygulaması ekonomik krize takıldı. Hayırseverler, fırından kendisi için ekmek aldığı zaman birkaç ekmek daha alıp askıya asıyor ve gelen muhtaç kişiler de bu ekmeği alarak evine götürüyor. Ekmek fiyatlarına gelen zamlar ve alım gücünün düşmesi askıda ekmek uygulamasını da etkiledi. Fırın sahipleri, Askıda Ekmek için talebin arttığını, ancak askıya ekmek koyanların sayısının da azaldığını söyledi.
‘ASKIDA EKMEK SAYISI DÜŞTÜ’
Sur İlçesi’nde fırın işletmecisi Şervan Kaya, yıllardır Askıda Ekmek uygulamasını uyguladıklarını söyledi. Eksiye oranla talebin arttığını ama askıya ekmek koyanların sayısının da azaldığını ifade eden Kaya, “Fırınımız açıldığından beri askıda ekmek uygulaması var. Ekmek alamayacak durumda olan insanlar var. Bizde dayanışma köprüsü kurmak için Askıda Ekmek uygulaması yapıyoruz. Ekmek şuan 18 lira. Yetimler, öksüzler var. Bazı müşterilerimiz var, ekmek bağışlıyorlar. Askıda Ekmek isteyenler de alıyorlar. Ama eskiye oranla bağış yapan kişi sayısı azaldı“ diye konuştu.
VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Sayının azalmasının temel sebebinin ekonomi olduğunu kaydeden Kaya, “Bağış yapan kişi sayısı azalıyor ama askıda ekmek isteyenlerin sayısı da artıyor. Bazen gelenler oluyor ama Askıda Ekmek olmuyor, biz onu karşılamaya çalışıyoruz. Yani vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Çünkü ekmek alamayacak durumda olan insanlarımız var. Askıda ekmek uygulaması iyidir. En azından bir dayanışma biçimidir“ dedi.