ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Diyarbakır’da yüzde 95’inin sigortasız çalıştığı fırın işçileri, 13 Eylül'e kadar ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmemesi durumunda eylem yapma kararı aldı. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Fırın İşçileri Komisyonu Sözcüsü Adem Demir, çok zor koşullarda çalıştıklarını ve buna karşılık verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını söyledi.
“DİYARBAKIR'DA 30 YILDIR DENETİM YOK”
Diyarbakır'da 30 yıldır denetim mekanizmasının işlemediğini ifade eden Demir, "Fırın işçilerinin yüzde 95'i sigortasız çalışıyor. Fırın işçileri sigorta talep ettiği zaman da işverenler, para vermeleri karşılığında sigortalarını yatıracaklarını söylüyorlar. Kanunen de sigortasız çalışmak yasak. Ama işveren işçiyi işten çıkarmakla tehdit ediyor. Maalesef ki 30 yıldır Diyarbakır'da denetim mekanizması yok" dedi.
"TEMEL HAKLARIMIZI İSTİYORUZ"
Fırın işçileri olarak en temel hakları olan sigorta ve çalışma haklarının iyileştirilmesini talep ettiklerini dile getiren Demir, şöyle devam etti:
"Fırın işçilerinin günlük yevmiyeleri bin ve bin 300 TL arası değişiyor. Bu yeterli değil. Çünkü biz çok ağır koşullar altında 14 saat çalışıyoruz. Birçok arkadaşlarımız kronik hastalıklara yakalanmış durumda. Bel fıtığı, astım, akciğer kanserine yakalanıyorlar ve göz kaybı yaşıyorlar. 50 yaşından sonra kimse bu işi yapamıyor. 50'sinden sonra gidip dilenen arkadaşlarımız var. Yıllarca ekmek yapıp milleti doyuruyorlar, ama 50'isinden sonra kimse onları doyuramadığı için gidip dilencilik yapıyorlar. Bu bizim için çok ağır bir durum. Şuan bu durumu yaşayan arkadaşlarımız var.”
"DİYARBAKIR VALİSİYLE GÖRÜŞECEĞİZ"
Diyarbakır Fırıncılar Odası ile telefon üzeri görüşmeler yaptıklarını ve Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu ile de görüşmek için randevu talep ettiklerini dile getiren Demir, şunları söyledi:
"Fırıncılar Odası ile görüşmelerimiz oldu, görüşmeler devam ediyor. Ama görüşmeler henüz sonuçlanmadı. 13 Eylül akşam saat 20.00'a kadar herkes kendi işverene süre verecek, bu süreye kadar taleplerimiz karşılanmadığı taktirde ağır yaptırımlara gideceğiz. Biz işi bırakma taraftarı değiliz, ama taleplerimiz karşılanmasa haklarımızın verilmesi için eyleme gideceğiz. Gerekirse Ankara'ya kadar da yürüyeceğiz. Vatandaşları ekmeksiz bırakmak istemiyoruz. Ama hem yetkililerin hem de vatandaşların bizlere sahip çıkmasını istiyoruz. Çünkü Diyarbakır'da aileleriyle beraber 30-40 bin kişi bu sektörden besleniyor ve maalesef ki haksızlığa uğradığı için büyük mağduriyet yaşıyor."
"DÜĞÜN VE TAZİYELERE GİDEMİYORUZ"
Taziyelere bile gidemediklerini ifade eden Demir, "Düğün ve taziyelere katılamıyoruz. Tatillere gidemiyoruz, bir sorunumuz olduğunda gidip ilgilenemiyoruz. Bunlar da bizler için çok büyük bir sıkıntı oldu. Türkiye'nin birçok ilinde fırın işçileri sigortalı çalışıyor. Diyarbakır'daki fırın işçileri bu mağduriyeti yaşıyor. Günde 14 saat değil, yasal olarak hakkımız olan 8 saat çalışmak istiyoruz. Bizim de ailelerimiz var ve bir hayatımız var" diye konuştu.
"MARKETLERE VERDİĞİNİZ FARKLA İŞÇİNİN SGK'SINI YATIRABİLİRSİNİZ"
Koşullarının iyileştirme talebinde bulunan Demir, "Şuan odanın fırıncılara verdiği bir rayiç bedeli var. Diyarbakır'daki tüm fırıncılar vatandaşlara ekmeği 15 TL'den satıyor. Ama işveren gidip bu ekmeği marketlere 8 TL'den veriyor. Markette 15 TL'den satıyor. Sen bu ekmeği markete vermek zorunda değilsin. Sen bu aradaki farkla işçilerin sigortasını yatırabilirsin. Zaten markette ekmekler sağlıksız koşullarda satılıyor. 50 kişinin eli o ekmeklere değiyor" diye konuştu.