Diyarbakır Barosu ile Yeni Yaşam Derneği'nin yüklenicisi olduğu ve Hollanda Krallığı Matra Programı tarafından desteklenen ‘Yerelde Haklara ve Adalete Erişim Kapasitesi'nin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında, Sivil Toplum Kurum temsilcilerinin de katıldığı, ‘Ortak Çalışma ve Deneyim Paylaşım' konferansı düzenlendi.
Konferansta açılış konuşması yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, "Bir yıldır yürütülen bu proje kapsamında adalete erişim kapasitesini güçlendirmek için önemlidir. Depremden kaynaklı gecikmeler yaşandı, bu nedenle 2 ay daha proje uzatıldı. Bu projenin bizler açısından önemi baroların insan hakları merkezlerinin kapasitesini güçlendirmekti. Ama en önemlisi de barolar arası insan hakları ağı oluşturmak ve STK örgütleriyle birlikte, hak alanında daha verimli savunuculuk pozisyonuyla çalışmaları yürütmekti" dedi.
"Daha güçlü olmalıyız"
Her gün bir hak ihlaliyle ve nefret suçuyla uyandıklarına vurgu yapan Eren, "Her alanda hak ihlalleri var. Buna karşılık hak savunuculuğunun ne kadar önemli olduğunu iyi biliyoruz. Diyarbakır’daki tüm STK'lar bölgede yıllardır hak mücadelesi veriyor. Ağır bir hak ihlalleri sürecinden geçiyoruz, bu anlamda daha güçlü ve cesur olmamız lazım" diye konuştu.
Proje kapsamında bölgedeki 7 baroyla deneyimlerin paylaşıldığını ifade eden Eren, "Bazı barolarınızın bünyesinde insan hakları merkezleri oluşturulacak. Yine proje kapsamında alt komisyonlarda 30 eğitim programı düzenlendi" dedi.
Projenin önemine vurgu yapıldı
Ardından konuşan konferansın moderatörü ve aynı zamanda projenin "Yerelde Haklara ve Adalete Erişim Kapasitesi"nin Güçlendirilmesi" projesinin Bkoordinatörü olan Aydın Yasin Karadeniz, projenin önemine dikkat çekti.
Proje kapsamında, İşkence Önleme Komisyonu, Cezaevi Komisyonu, Ceza Takip Komisyonu Mülteci Hakları Komisyonu, LGBTİ+ Komisyonun temsilcileri yürütücüleriyle çalışmalara ilişkin bilgi verdiler.