HABER - Jan BELEK
TÜİK’in 3 Ocak’ta, Aralık ayı enflasyonunu açıklaması ile kamu emekçisi ve emeklilerine yapılan zamları yetersiz gören KESK, ASİM-SEN, BASK, HÜR SEN, Birleşik Kamu-İş Türkiye genelinde bir günlük iş bıraktı. Diyarbakır’da da iş bırakan kamu emekçileri, Dağkapı Meydanı’nda toplandı. Davul zurna eşliğinde halay çeken kamu emekçileri, zam oranını protesto etti.
“2025 YILI EMEKÇİLERİN DİRENİŞ YILI OLACAK”
Açıklamadan önce konuşan SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Yıldız Orak Ok, şunları söyledi: “Hepimiz grevdeyiz, hepimiz iş bıraktık. ‘2025 yılı aile yılı olacak’ dediler ama ‘2025 yılı emekçileri mahvetme yılı’ diyebiliriz, 2024 yılında olduğu gibi 2025 yılı da emekçiler için kötü başladı. 2025 yılı emekçilerin aile yılı değil, aslında emekçilerin direniş yılı olacaktır.”
“TARİHİN EN HIZLI YOKSULLAŞMA SÜRECİ YAŞANIYOR”
KESK bileşenleri adına hazırlanan ortak basın metnini okuyan KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Uluğ, kamu emekçilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Uluğ “Siyasi iktidarın toplumun büyük bölümünü oluşturan işçiler, kamu emekçileri ve emeklileri sefalete mahkûm eden politikalarına ve emeğimizin değersizleştirilmesine karşı bir kez daha sesimizi yükseltmek ve taleplerimizi kamuoyuyla paylaşmak için buradayız. Aldığımız maaş temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamamaktadır. Resmi enflasyon rakamları ile halkın hissettiği enflasyon arasında büyük bir fark vardır. Özellikle gıda, konut, ulaşım ve enerji gibi temel harcamalara yapılan zamlar karşısında kamu emekçileri tarihin en hızlı yoksullaşma sürecini yaşamıştır. İnsanca yaşayacak bir ücret, sadece ekonomik bir talep değil, aynı zamanda insani bir haktır.”
KESK Dönem Sözcüsü Uluğ taleplerini şöyle sıraladı:
“* Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı İSTİYORUZ!
* Eşit işe; eşit ücret talep ediyoruz.
* Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani 79.000 TL’ye çıkartılmasını talep ediyoruz.
* Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkansız hale getiren kira fiyatlarına karşı, güncel verilere denk düşen kira yardımı talep ediyoruz
* Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkartılmasını talep ediyoruz.
* İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını talep ediyoruz.
* Kamuda mülakat değil, liyakat, yani kadrolu güvenceli istihdam talep ediyoruz.
* Seyyanen zamların, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik talep ediyoruz.
* Kamu kaynaklarının “müşteri garantili” projeler için değil, halk için kullanılmışını talep ediyoruz.
* Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok, yani adil bir vergi sistemi ve 1. Vergi diliminin %10’a düşürülmesi ve sabitlenmesini istiyoruz.
* Bizleri toplu sözleşme masası adı altında, siyasal iktidarın iki dudağı arasına bırakan ve tüm yetki ve kararın hükümete terk edildiği sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi İSTİYORUZ!
Kamu emekçilerinin iş bırakma eylemi, yapılan basın açıklamasının ardından davullu zurnalı çekilen halaylarla son buldu.”