ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ

Diyarbakır’da Kayapınar Belediyesi’ne bağlı Kadın Emeği Çarşısı, kadınlar için önemli bir merkez olma özelliğine sahip. Kadın Müdürlüğü tarafından meslek edinme, ekonomik özgürlük ve ev ekonomisine katkı sulanabilmeleri için kadınlara dönük açılan mesleki kurslar, katılımcılardan büyük beğeni topluyor ve yoğun ilgiyle karşılanıyor. Açılan el sanatları ve dikiş-nakış kurslarında çok sayıda kadın eğitim alarak üretim yapıyor. Kadın Emeği Çarşı Sorumlusu Ceylan Yıldız Karaman, “Amacımız, kadının emeğinin ve hayata kattıklarının görünmesini de sağlamaktır” dedi.

ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL BİR ALAN

Yaklaşık 3 buçuk yıldır çarşının faaliyet yürüttüğünü belirten Karaman, kadınların ayakları üzerinde durması ve kısmen de olsa ekonomik özgürlüklerini yakalayabilmeleri için çarşının önemli bir merkez olduğunu kaydetti. Karaman, “Çarşıda dikiş atölyesi, el sanatları atölyesi ve cilt bakım kurslarımız var. Bunun yanında bir de çocuk atölyemiz bulunmaktadır. Çocuk atölyemiz, hem burada kursiyer olarak bulunan kadın arkadaşlarımızın hem de çarşımızda işletmecilik yapan arkadaşlarımızın çocuklarını bırakabilecekleri bir alan. Ayrıca kayıt yapmak suretiyle dışarıdan kayıtlar da alabiliyoruz, çocuklar için. Bu hizmetimiz tamamen ücretsizdir. Çocukların burada verimli ve güvenli bir zaman geçirmeleri için oyun atölyemiz de bulunmaktadır. Bu bölüm, çocuk gelişimi uzmanı bir arkadaşımız tarafından takip ediliyor. Uzman arkadaşımız tarafından haftanın 4 günü iki buçuk saatlik dersler de veriliyor” dedi.

Diyarbakır’da Kadınlar Için Eşsiz Bir Çarşı6

“DİKİŞ KURSUNA RAĞBET VAR”

Dikiş kursuna büyük rağbet olduğunu ifade eden Karaman, şunları söyledi: “Bu bölümde 24 tane kadın kursiyerimiz var. Ayrıca el sanatları kursumuzda da 17 kadın arkadaşa kurs veriliyor. Bu iki kursumuzun yanında bir de cilt bakım kursumuzu açtık bu yıl. Bu kursumuz henüz yeni olduğu için şimdilik 7 arkadaşımız eğitim görmektedir. Kurslarımıza kayıt yapmak isteyen kadın arkadaşlar diledikleri zaman gelip başvurabilirler.”

Diyarbakır’da Kadınlar Için Eşsiz Bir Çarşı3

“BÖLGEDE İLKTİR”

“Birçok kadın arkadaşımız boş zamanlarını değerlendirmek ve burada el emeği göz nuru ile bir şeyler yapmayı öğrenmek amacıyla geliyorlar” diyen Karaman, şöyle devam etti: 

“Böylece hem ev masraflarına ortak olabilmek hem de kişisel ihtiyaçların giderilmesine katkı sunmayı amaçlıyorlar. Bu anlamda başvurular bazen çok yoğun oluyor. Diyarbakır’da ve hatta bölgemizde buna benzer bir çalışma henüz yoktur. Bu anlamda bir ilk ve örnek niteliğindeyiz.”

Diyarbakır’da Kadınlar Için Eşsiz Bir Çarşı5

ÜRETTİKLERİNİ ÇARŞIDA SATIYORLAR

Kursların yanı sıra çarşıda 42 satış büfesinin olduğunu kaydeden Karaman, şöyle devam etti: “Bu büfelerde kadın arkadaşlarımız kendi el emekleri ile yapmış oldukları ürünlerin satışını yapıyorlar. Bir kısmı buradaki kurslarımızdan edindikleri beceri ile ürettiklerinin satışı yapıyor. Bir kısmı da zaten bu işi evlerinde yapıyorlardı ama böylesi bir yere geçme imkanı yoktu. Biz bu imkanı sağlamış oluyoruz kendilerine. Evinde doğal elma sirkesi yapıp getirenlerden, nar ekşisine kadar, el yapımı çantalar ve amigurumi bebeklere kadar el emeği göz nuru tüm çalışmalarını satabiliyorlar. Ayrıca, perde dikimi işi ile uğraşan kadın arkadaşlara da rastlamak mümkündür. Çarşımızın bir bölümünde de terzilik ve kuaförlük yapan arkadaşlar da vardır.”

ÇARŞIDA YENİ DÜZENLEMELER YAPILACAK

Çarşıda bazı düzenlemeler yapacaklarını da duyuran Karaman, “Yeni dönemde hem çevre düzenlemesi hem de çarşının fiziki koşullarının daha iyileştirilmesinin yanında çarşımızın daha etkili kullanımı için önemli düzenlemeler yapmayı planlıyoruz. Bu anlamda, çarşımızda bulunan diğer sosyal alanlarda, toplumsal cinsiyet eğitimleri ve kadın sağlığı eğitimleri noktasındaki çalışmalarımıza biraz daha hız vermeyi planlıyoruz” dedi. 

Diyarbakır’da Kadınlar Için Eşsiz Bir Çarşı4

“BİR ADRESİM VAR VE BU HARİKA BİR DUYGU”

Çarşıda, rölyef, çanta kaplama ve el işi yardımıyla kazak işleri üzerine çalışan Tülay Keskin, 5 aydır çarşıda çalışıyor. Çarşıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Keskin, şunları söyledi: “Ben 10 yıldan fazladır bu işi yapıyorum aslında. Kadın Emeği Çarşısı’na gelmeden önce, kendim evde yapardım bu saydığım ürünleri ve sosyal medya vasıtasıyla satışını gerçekleştirirdim. Ama burada, böyle bir büfe sahibi olmak durumu olunca hiç düşünmeden geldim. Şimdi de bir büfe sahibi olarak işlerimi buradan yapıp devam ediyorum. Böylesi adresimin belli olduğu bir yerde çalışmak bana da iyi geldi. Çünkü evden çalışınca her kadın ürün almaya eve gelmek istemeyebiliyor. Ama burada adresim belli ve daha rahatım ürünlerimi satma konusunda. Uzun süre eğitim aslında hatta şu an usta öğretici konumundayım. Ama maalesef ki bu konuda bir yerde çalışmak kısmet olmadı. Profesyonelce eğitim vermiyorum ama bildiğim tüm çalışmaları insanlara aktarmak ve öğretmek konusunda hiç tereddüt etmiyorum.”

Diyarbakır’da Kadınlar Için Eşsiz Bir Çarşı7

“ÜRETTİĞİMDEN KAZANÇ SAĞLAMAK GÜZEL BİR DUYGU”

Kadının her işin üstesinden gelebileceğini söyleyen Zehra Demiralp da çarşı ile ilgili şunları söyledi: “Tamamen el işi üzeri çalışıyorum. Çantalar, bebek kıyafetleri, amigurumi ve minik oyuncaklar yapıyorum. İşlerimi çoğunlukla burada yapmaya çalışıyorum. Yetişmediğim zamanlarda eve de götürdüğüm oluyor maalesef. Bir buçuk yıl oldu burada bulunuyorum ama ben yaklaşık 4 yıldır el emeği işleri yapıyorum. Bence kadınlar çalışmaktan korkmasınlar. Girişim içine girsinler. Cesur davranmak ve korkmamak önemlidir. Kadının yapamayacağı bir şey yok bence. Yeter ki imkanlar olsun ve kadınlar da bu imkanları kullanmaya çekinmesinler. Ayrıca şunu da söylemek isterim ki, bir insanın ürettiğinden kazanç elde etmesi çok harika bir duygu.”

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ