Diyarbakır

Diyarbakır’da konser veren Kürt sanatçı Ayfer Düzdaş’tan çarpıcı açıklama

Diyarbakır’a konser için gelen ünlü Kürt sanatçı Ayfer Düzdaş, konser sonrasında Güneydoğu Ekspres Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Sivas Koçgirili olan Alevi Kürt sanatçısı Ayfer Düzdaş, binlerce yıllık deyiş ve ezgilerin peşinden giderek, tarihin tozlu raflarından çıkardığı ezgileri günümüze taşıyor. Büyüleyici sesi ve tavrıyla dinleyenleri kendine hayran bırakan Düzdaş, seslendirdiği kılamları aynı zamanda, gelecek kuşaklara sözlü tarih olarak da aktarıyor.

EKSPRES'İN SORULARINI YANITLADI

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e özel demeç veren Düzdaş, Diyarbakır'da düzenlediği konserleri ve 'Arguvan Kılamları' albümü hakkında bilgi verirken, son dönemlerde kadın ve çocuklara yönelik yaşanan şiddet ve istismar olaylarına da dikkat çekti. 

'DİYARBAKIR HER KÜRT SANATÇI İÇİN ÖNEME SAHİP' 

25 yıldır müzikle uğraştığını belirten Düzdaş, "Bu 25 yılda Diyarbakır'a çok gelip gitmişliğim var. Burada çok konserler verdim. Diyarbakır bütün Kürt müzisyenler için nasıl bir öneme sahipse, benim de kalbimde o öneme sahiptir. Diyarbakır bizler için çok farklı ve büyük bir öneme sahiptir Burada sayısız konserler verdim. Ve her geldiğimde ayrı bir heyecan ve mutlulukla konserlerimi düzenliyorum" dedi.

10 YILLIK DERLEME ÇALIŞMASINI ALBÜME DÖNÜŞTÜRDÜ

10 yıl boyunca çalışmasını yaptığı ve geçen yıl albüme dönüştürdüğü 'Arguvan Kılamları' albümüne ilişkin de konuşan Düzdaş, "2012-2014 yıllarında Malatya’nın Arguvan, Yazıhan, Kürecik, Hekimhan ilçeleri ve köylerinde Kürtçe derleme çalışmalarını yaptım. 18 kaynak kişiden, yöreye ait 90’nın üzerinde Kürtçe/Kurmancî eser kayıt altına aldık. Yaptığım çalışmaları, geçen yıl dönüştürdüğüm 'Arguvan Kılamları' albümüyle sevenlerimle buluşturdum. Çok mutluyum. Konserlerimin başında da bu eserlere dair yaptığımız belgesel çalışmalarını kısa bir vidoyla tanıtıyoruz" diye konuştu. 

KADINLARA YÖNELİK ŞİDDET VE İSTİSMAR ARTTI

Son dönemlerde kadınlara yönelik artan şiddet ve istismar olaylarına da tepki gösteren Düzdaş, şunları ifade etti: "Kadınlara yönelik şiddet ve istismar olayları sistematik bir şekilde gelişiyor. Ve son 24 yıldır bu şiddet çoğaldı. Geçmişte de feodal yapılardan kaynaklı bir şiddet vardı. Ama son yıllarda çok arttı. Kadınlar artık parklarda oturamıyor bile. Dışarıda rahat bir şekilde yürüyemiyor. Herkes çok tedirgin ve korkuyor. Bu şiddete karşı kadınlar daha çok örgütlenmeli. Bunun için daha çok mücadele verip sesini yükseltmeli. Kadınlar korkarak kendilerini geri çekmemeli. Bu yaratılan yoz kültürsüzlüğün karşısında durmalı. Diyarbakır'daki kız çocukları kaçırılıp, öldürülüp, kayboluyorlar. Bu da ülkedeki bu sistematik şiddetin bir parçasıdır. Kadınlar eve hapsediliyor. Fiziksel ve psikolojik şiddet arttı. Özellikle de genç kızlar ve çocuklar maalesef ki bu korkunçluğa maruz kalıyor. Kadınlar dayanışarak ve örgütlenerek bunun karşısında durabilir."

AYFER DÜZDAŞ KİMDİR?

Ayfer Düzdaş, 1973 yılında Sivas’ta doğdu. ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 1996 yılında Mezopotamya Kültür Merkezinde bağlama ve müzik eğitimini alan sanatçı, 1998 yılında Pera Güzel Sanatlar Lisesinde Keman ve Şan eğitimine başladı. 

İki yıl süren bu eğitimin sürecinin ardından 1997 yılında Zazaki lehçesinde müzik yapan Vengê Sodirî grubu içerisinde yer aldı. Pratik anlamda özelikle 12 Eylül darbesiyle varlık-yokluk meselesi ile baş başa kalan Zaza lehçesi ve dolayısıyla Zazaki müziğinin en zor zamanlarında gelişimi yolunda küçümsenmeyecek derecede önemli çalışmalarda yer aldı. 

2004 yılında 4. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali’ne altyapıları elektronik saund ile hazırlanan Elektronik Zaza Projekt ile yer alırken, 2005 yılında da Kızıltepe festivalinde Kadın Dengbejler Divanı’nda yer aldı. Aynı yıl çıkartılan ‘Anadolu Ninnileri’ isimli albümde, Soranice bir ninni seslendirdi.