HABER - Güneş OCAĞA / Veli BALTACI
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile TÜYAP Fuarcılık işbirliğinde Diyarbakır 8. Kitap Fuarı, kapılarını ziyaretçilerin açtı. Fuar açılışına TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersöz, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, TOBB Diyarbakır KGK Başkanı Cevher Defne Eyyubi, merkez ve kırsal ilçe belediye eş başkanları ile STK temsilcileri katıldı.
'BİR AYLIK ÇALIŞMA İLE FUARI AÇTIK'
TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersöz, "2019 yılında ara verdiğimiz Diyarbakır'a kitap fuariyla geri döndük. Birçok fuar düzenliyoruz. Kitap fuarları Bizim için ayrı bir öneme sahip. 216 yayın evi fuara iştirak ediyor, 400 üzerinde yazar,vsanatçılar ve eleştirmenler çeşitli panel ve söyleyişle yer alacak. Ayrıca 90'nın üzerinde etkinlikler gerçekleşecek. Bir aylık çalışmayla bu fuarı hazır hale getirdik" dedi.
'YILDA 99 BİN KİTAP YAYINLIYORUZ'
Türkiye ayayıncılar Birliği Başkanı Kerem Kocatürk ise, "Yıllar sonra Diyarbakır'da tekrar kitap fuarının yaptığımız için herkese çok teşekkür ediyorum. Yılda 99 bin kitap yayınlıyoruz. Kitap fuarının şöyle bir önemi var. Geniş bir kitap çeşidine sahip. Yazarların da fuarlara çok etkisi var. Bu fuar sadece buranın değil, çevre illerin de fuarı" diye konuştu.
MEHMET KAYA: HEDEF BİR MİLYON
DTSO Başkanı MehmetbKaya, "Kentimizi fuarlar kenti olarak sürekli dillendiriyoruz. Bazı fuarlar bir kent için olmazsa olmazdır. Ama kitap fuarı her konuşmamızda olacak mı diye sorulandır. Kitap fuarı kente yakışan bir fuardır. Burası politik duruşu olan bir kenttir. Bu da okumakla olur. Kitap fuarı her yıl şenliğe dönüşen bir fuar. TÜYAP, İstanbul ve Adana'da önemli fuarlar düzenliyor. Bizde kentimizde fuarlar yapmak için A. Ş. Fuarcılık kurduk. Diyarbakır'daki kitap fuarı için TÜYAP'ın göstermiş olduğu fedakarlık için teşekkür ederim. Fuar için destek şart. Belediyelerimizin de destek vermesi zorunda. Birçok yerde daha çok belediyeler düzenliyor . Fuarın yapılması için DTSO, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteği çok önemli. Diyarbakır'daki fuara birçok yayınvevi katılmak için şartlarını zorluyor. Yayın evlerinin personel ve lojistik sorunu var. Göreceksiniz bu fuar sadece Diyarbakır'ın değil tüm bölge illerinden insanlar ziyarete gelecek. İlçe belediyelerimiz insanların fuara ulaşabilmesini sağlamalı. Kitap fuarlarında 500 bini aşan ziyaretçilerimiz oluyor. Geçen yıl 514 bin ziyaretçi ağırladık. Bu yıl, hedefe büyük.biki yıl içinde bir milyonu aşan ziyaretçi sayısına ulaşacağız" diye konuştu.
SERRA BUCAK: FUAR KENTİMİZE HAYIRLI OLSUN
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, "Normalleşme dediğimiz süreç ve ihtiyaç ülkemizde en önemli mesele olduğunu çok iyi biliyoruz. Gayemiz tüm coğrafyamız ve Ortadoğu'da demokratik toplum oluşturma. Kutuplaşma süreçlerinde kentimiz baskılara maruz kalıyo. Yasaklanmış biligiyi toplum tarafından kollektif hale getirip aydınlanmamız gerekir. Bizim de buna ihtiyacımız var. Sansürlenmeyen bir atmosfere ihtiyacımız var.
Fuarlar toplumları dayanışma için bir araya getiren mecradır. Önümüzdeki yıl Kasım ayında fuar alanının fizik ve içeriğe daha iyi güçlü bir hale getirmek için belediye vebyerel paydaşlar olarak hazır hale getirecegimizin sözünü veriyorum. Ekonomik sorunlardan dolayı yayın evleri kriz yaşıyor. Vatandaşların da ekonomik krizden dolayı kültürel olmaları engelleniyor. 8 yılda kayyum yönetiminde kentteki kütüphane olması gerektiği yerde değil. Sümer Park'taki yazar Mehmet Uzun'nun kütüphanesi ne yazık ki kullanılamaz hale getirilmiş. Fuarın kentimize hayırlı olmasını diliyoruz" diye konuştu.
VALİ YARDIMCISI: HERKES ÇOCUKLARI İLE FUARA GELSİN
Diyarbakır Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, "Diyarbakırımız tarih boyunca onlarca kültürel faaliyetlere şahitlik etmiştir. Diyarbakır sadece tarihi ve kültürel değil, edebiyata kazandırdığı yazarlarla da ünlüdür. Şehrimiz, sayısını bilemediğimiz onlarca yazar ve şaire ilham kaynağı olmuş. Yayın evlerini ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Herkesin çocuklarıyla birlikte buraya gelmeye davet ediyoruz" ifadesinde bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından, 30 Kasım - 8 Aralık 2024 tarihleri arasında Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde sürecek olan fuarın açılış kurdelesini ise tüm protokol beraber kesti.
400'DEN FAZLA YAZAR YER ALACAK
Edebiyat ve yayıncılık dünyasını Diyarbakır’da bir araya getirecek olan Diyarbakır 8. Kitap Fuarı panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 90 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Dokuz gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde 400’den fazla yazar okurlarıyla buluşma fırsatı bulacak.
ÖNEMLİ YAZAR VE SÖYLEYİŞİLER
30 Kasım - 8 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Fuar kapsamında; aralarında Ahmet Telli, Ahmet Ümit, Behiç Ak, Enver Aysever, Ercan Karakaş, Esin Davutoğlu Şenol, Fikret Başkaya, Gültan Kışanak, Halit Ertuğrul, Hasan Cemal, Haydar Ergülen, Işık Öğütçü, İsmail Beşikçi, Mahir Ünsal Eriş, Murat Özyaşar, Nermin Bezmen, Nurcan Baysal, Oya Baydar, Orhan Alkaya, Rober Koptaş, Sara Şahinkanat, Silva Özyerli, Sinan Akyüz, Sinan Yağmur, Şeyhmus Diken, Şükrü Erbaş, Talha Uğurluel, Takuhi Tovmasyan, Tülin Kozikoğlu, Yalvaç Ural, Yılmaz Odabaşı, Yiğit Bener'in de yer aldığı pek çok değerli yazar ve şairin yanı sıra gençlerin ilgiyle takip ettiği Adora Yağmur, Aslı Arslan, Emre Gül, Fatma Şamata, K. Kübra Berk, N.G. Kabal, R. Ayça Kavraz gibi genç yazarlar okurlarla bir araya gelecek, düzenlenecek panel, söyleşi, imza günleri ve atölye çalışmaları ile şehirde kültür sanat rüzgârı esecek.