ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ

Son yıllarda tarihi mekânlarının gün yüzüne çıkmış olmasının bunda büyük bir etkisi var. Aynı şekilde çeşitli fuarların burada yapılıyor olması da önemli faktörlerin başında geliyor.
Hem Diyarbakır’ın tanıtım ve turizm noktasındaki motivasyonunu, hem de son yıllarda gelen turist sayısındaki artışın daha da çoğalması için neler yapılması gerektiğini Diyarbakır Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Edip Paçal ile konuştuk.

“HER ŞEY TARİH VE KÜLTÜR KENTİMİZİN TANITIMI İÇİN”

Dernek olarak, diğer bileşenlerle Diyarbakır’ın tanıtımı noktasında çalışma içinde olduklarını söyleyen Paçal,
‘’ Diyarbakır’ın tanıtım ile alakalı çok ciddi sıkıntıları yok. Tanışıp, irtibata geçtiğimiz neredeyse her kişi ve kurum Diyarbakır’ı yakından tanıyor. Ama bu bize yeterli gelmemeli ve daha çok tanıtım yapmalıyız düşüncesindeyiz. Zaman zaman oluşan yanlış algıyı değiştirmek için yüksek bir çaba içinde olmamız gerekmektedir. Elimizde, tarihin her anına tanıklık etmiş bir kent var ve bunun hem yerli hem de yabancı insanlara tanıtımını yapıp onların kentimizi bizzat ziyaret etmesinin sağlanması her Diyarbakırlının öncelikli görevi olmalıdır’’ diyerek, sadece kurumsal değil kişisel olarak da tanıtımın gerekliliğinin altını çizdi.

Diyarbakır Turizm 4

“1 MİLYON TURİST AĞIRLADIK”

‘’Daha yıl bitmemiş olmasına rağmen, 2024 yılında 1 Milyon turist ağırladık kadim kentimizde. Bunda, kentimizde yapılan fuar, kongre ve diğer kültür sanat etkinliklerinin rolu de çok büyük. Bunların devamı, kentimize turist akışının daha da yükselmesini sağlayacaktır. Maalesef henüz kentimizde yeteri derecede kış turizmi gelişemedi ama tüm turizm bileşenleri olarak çok verimli bir yıl geçirdiğimiz konusunda hemfikiriz’’ diye konuşan Paçal ayrıca, ‘’Verdiğimiz 1 milyonluk rakam asla şişirme değildir. Zaten yıl boyunca özellikle hafta sonları sur içi ve atrafında bir tur atılsa bu sayının çok gerçek olduğu gözler önüne sergilenecektir’’ dedi. 
‘’Mesela Kürdistan Federe Bölgesi ve Uzak Doğu’dan gelen misafirlerimiz, eskiden bir günlerini burda geçirip sonra İstanbul ve diğer turizm şehirlerine giderlerdi. Ama son yıllarda burayı artık geçiş adresi olarak değil, birkaç günlerini değerlendirdikleri bir yer olarak görüyorlar. Ve çok da mutlu oluyorlar’’ diyen Paçal, ‘’Kentimiz, bölgenin yatak sayısının en yüksek olduğu ildir. Şu an için günde 6000 kişiye cevap verecek yatak kapasitemiz var. Bunun daha da fazlalaşması için çabalarımız var. Hizmet kalitemiz de oldukça yüksek düzeydedir’’ diye konuştu.

Diyarbakır Turizm 3

“MİSAFİRLERİMİZ KENTİMİZDE HERŞEYİ BULUP ULAŞABİLİYOR”

Yüzlerce medeniyete beşiklik etmiş Diyarbakır’da herkesin ilgisini çekebileceği bir şey vardır diyen Paçal, ‘’ Gelen misafirlerimiz, her şeyi bulabiliyor kentimizde. Sonuçta o kadar medineyete yurt olmuş bir kent burası. Biraz tarih ve kültürle ilişkisi olan misafirlerimiz, vakıf oldukları her medeniyetin ve kültürün izlerini rahatlıkla bulabiliyor. Bunun yanında gündelik ihtiyaçlar konusunda da hiçbir eksikliğimiz yok kent olarak. Buraya ziyarete gelen misafirlerimiz asla eli boş dönmemektedir. Kentimizi ve burda yaşamış medeniyetleri simgelize eden bir çok ürünü elde edebiliyorlar.  Zaten öyle bir kent ki Diyarbakır, birkaç saat gezip gidelim denilecek bir yer değil. Örneğin,bir gününüzün tamamını verseniz bile İç Kalenin tüm güzelliklerini görmüş olamazsınız’’ dedi.

21 EKİM DÜNYA DİYARBAKIRLILAR GÜNÜ

‘’Dernek olarak 2 yıldır 21 Ekim’i dünya Diyarbakırlılar günü olarak kabul edip kutluyoruz. Resmi bir yanı yok ama gittikçe kabul görmeye başladı. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşayıp ulaştığımız Diyarbakırlılar o gün akrabaları ve komşuları ile buluşup Diyarbakır’a has yemekler yaparak o günü kendilerince kutluyor’’ diyerek enteresan bir bilgi verdi Edip Paçal.

Diyarbakır Turizm 5

REHBERLİK SORUNU YAŞIYORUZ

‘’Hem kentimizde hem de buraya tur yoluyla gelen misafirlerimize eşlik eden rehber esksikliğimiz var’’ diyen Paçal; ‘’ Evet biz kendimizi iyi tanıyor ve bize soran misafirlerimize gereken cevabı verebiliyoruz ancak konuyu teferruatlı anlatacak insanlara ihtiyaç var. Sonuçta Diyarbakır sadece, Ulu Cami, Hasan Paşa Hanı ve On Gözlü Köprü’den ibaret değil. Ki gelen misafirlerimiz buraları gezerek diğer yerlerden habersiz kalıyorlar. Tarihi han ve hamamlarımız, medreselerimiz, Amida Höyüğümüz ve ilçelerimizde mutlaka görülmesi gereken çok önemli tarihi mekanlarımız var. Buraya gelecek olan misafirlerimize kenti hakkıyla tanıtacak rehberler yetiştirme ve misafir sayımızı arttırma konusunda neler yapılabileceğini bir ‘Turizm Çalıştayı’ ile masaya yatırmak gerekmektedir. Kentin tüm bileşenleri ile yapılacak böyle bir etkinlik çok önemli olacaktır. Kaba bir hesaplamayla kentimizde bir sezonda neredeyse 350 binin üzerinde kişiye doğrudan istihdam sağlamış oluyor. Bunun korunması ve sayının yükseltilmesi hiç de zor değil’’ diye sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ