ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Diyarbakır'da 30 Nisan'da başlayacak ve 5 gün sürecek olan 15. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı, sektöre büyük katkı sunacak. Fuarın önemine dair Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkan Yardımcısı ve Fuar Koordinatörü Erdal Avşar ile Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuştular.
TİCARETE ÖNEMLİ KATKI SUNACAK
Fuarın tarım sektörünün bölgedeki en büyük buluşması olduğunu belirten DTB Başkanı Engin Yeşil, bu fuarın bölge tarım ve hayvancılığı ile ticaretine önemli katkı sunacağını söyledi. Diyarbakır’ın sahip olduğu tarım potansiyeliyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinin başında yer aldığını belirten Yeşil, kentin bu tür büyük organizasyonlara ihtiyacı olduğunu belirtti. Yeşil, “Pandemi ve deprem felaketi sonrasında böylesi büyük fuarların ilimizde gerçekleşmesi umutlarımızı büyütmektedir" dedi.
DİYARBAKIR TARIMIN YOĞUN YAPILDIĞI İL
Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Diyarbakır’ın, konum itibariyle tarihin her döneminde bölgenin siyaset, yönetim, ticaret, tarım ve sanat merkezi olduğunu da belirten Yeşil, şunları söyledi:
"İnsanların temel gıda maddesi olan buğdayın ilk tohumlarının filizlendiği, hayvanların evcilleştirildiği ve birçok tarımsal faaliyetin ilk yapıldığı Diyarbakır halen tarımın yoğun yapıldığı bir ildir. Gıdanın temel mücadele alanı olarak küresel gündemin ön sıralarında yer aldığı ve tarım anlayışının yeni boyutlar kazandığı günümüzde bölgenin stratejik önemi ve artan nüfusuna paralel, tarımsal potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi kalkınmanın olmazsa olmazlarından biridir."
DİYARBAKIR'IN TARIMDAKİ SIRALAMASI
Tarımda Diyarbakır'ın 4. sırada olduğuna işaret eden Yeşil, şu bilgileri verdi:
"2023 yılında Türkiye’nin toplam üretimi içerisinde Diyarbakır ili tarımsal üretim verilerine bakıldığında, Diyarbakır 981.560 ton buğday üretimi ile Türkiye’de 4 sırada, 126.221 ton mercimek üretimi ile Türkiye’de 2 sırada, 303.137 ton pamuk (kütlü) üretimi ile Türkiye’de 2 sırada, 297.110 ton mısır (dane) üretimi ile Türkiye’de 11 sırada ve 260.441 ton arpa üretimi ile Türkiye’de 11 sırada yer almakta."
DİYARBAKIR'IN HAYVANCILIKTAKİ SIRALAMASI
Diyarbakır'ın hayvancılıktaki sıralamasını da açıklayan Yeşil, "580 bin 835 büyükbaş hayvan ile 6. sırada, küçükbaşta 2 milyon 70 bin 547 ile 4. sırada ve ipekböceğinde 54,61 ton koza üretimiyle 1. sırada yer almaktadır. Salgın ve deprem felaketi tarım ve tarıma dayalı sanayisinin insan varlığı için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu tür fuarlar ile çiftçimize modern teknolojideki değişimleri, toprağın ekilmesi, sulanması ve üretimin tüm aşamaları konusunda gelişen teknoloji ve mekanizasyonun tanıtılması sağlanıyor. Böylece verim ve kalitenin artmasına ve pazar ağının genişlemesine katkı sunuluyor" diye konuştu.
"FUAR KENTE BÜYÜK KATKILAR SUNACAK"
Yeşil, son olarak şunları söyledi: "Diyarbakır’ın verimli arazileri hem tarım ve hayvancılık yaygın yapılması, hem de tarıma dayalı sanayinin gelişmesi açısından büyük potansiyelle sahiptir. Bu tür fuarlar bu potansiyeli üretime dönüştürmek, kamu, özel sektör ve toplumun diğer kesimlerinin işbirliğinin gelişmesini sağlar ve Diyarbakır’ın ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlar. Bu anlamda ilimizde 30 Nisan 4 Mayıs Tarihlerinde düzenlenecek olan 15.Mezopotamya Tarım Hayvancılık, Fuarı’nın şehrin sosyal, kültürel, ekonomik hayatına ve tarım sektörüne büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz."
DTSO BAŞKAN YARDIMCISI AVŞAR: 250 BİN ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ
DTSO Başkan Yardımcısı Erdal Avşar ise şunları söyledi:
"30 Nisan ve 4 Mayıs tarihleri arasında yapacağımız 15. Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 33 bin çiftçimize yeni teknolojileri tanıtmada, kendi ürünlerine daha fazla katmasında önemli bir fuar hedefliyoruz. Geçen yıl depremden sonra yaptığımız fuarda 106 bin dolayında ziyaretçi sayısına ulaştık. Bu yıl ki düzenleyeceğimiz fuarda 250 bin ziyaretçi hedefliyoruz. Diyarbakır'da toplamda 605 bin hektar ekili arazi var. Dolayısıyla bölgemiz bir tarım bölgesi, tarım bölgesinde toplamda faaliyet gösteren insan sayımız da sayıyı 300 bin dolayında. Diyarbakır bir tarım bölgesi kenti olması sebebiyle biz de Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak iştirak ettiğimiz DİFAŞ Fuarcılık A.Ş ve aynı zamanda da kamu kurumlarıyla bu fuarı düzenliyoruz. Fuara Türkiye'nin 7 bölgesinden katılım sağlanacak 300'e yakın marka tanıtılacak. Aynı zamanda Çin'den de bir tane pamuk hasat makinesi firmamız katılacak" dedi.
“7 BÖLGEDEN 120 FİRMA KATILACAK”
Avşar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün 3 tane teknoloji tarımda ön aldı. Drone ilaçlama önemli bir mesafe aldı. Bu da tarımda verim artışına vesile oldu. Diğer bir boyutuyla sulama teknolojilerinde ciddi suyun da çok önemli olduğu bu zamanda sulama teknolojisi ciddi bir şekilde arttı. Sulama teknoloji firmaları da orada olacak. Dolayısıyla teknoloji tarım fuarı olarak adlandırıyorum. Fuarlar bu teknolojileri çiftçilerimize aktarmanın en iyi yolu olduğunu düşünüyorum. Bütün çiftçi ve Diyarbakırlıları fuara bekliyoruz. İllaki ekonomik olarak artıları olacaktır. Sonuç itibarıyla dışarıdan 7 bölgeden toplam 120 tane firma katılacaktır, 300 tane de markamız olacak. Fuara gelenler otellerde kalacaklar, yemek yiyecekler, alışveriş yapacaklar ve gezecek. Bu da Diyarbakır'a ekonomik bir katkı sağlayacak.”