HABER - Mehmet Mücahit CEYLAN

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, kamu hizmetlerinde adres veri tabanlarındaki uyumsuzluk ile ilgili önerge verdi. Diyarbakır’da su, elektrik, doğalgaz ve internet gibi temel kamusal hizmetlerde, adres veri tabanlarındaki uyumsuzluk nedeniyle büyük aksaklıklar yaşandığını belirten Akça, yaşanan sorunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu. Ceylan Akça Cupolo “Abonelik ve ikametgâh işlemleri için nüfus müdürlüğünden, su ve elektrik şirketlerine kadar birçok kurum arasında dolaşmak zorunda kalan yurttaşlar, adres uyumsuzlukları nedeniyle hizmet alamıyor” dedi.

“DİYARBAKIR’DA KAMU YÖNETİMİ SINIFTA KALDI”

Ceylan Akça Cupolo verdiği önergede, iki milyona yaklaşan nüfusuyla 47 ülkeden büyük olan Diyarbakır’da kamu yönetiminin sınıfta kaldığını söyledi. Akça Cupolo, “En temel kamusal hizmetlerden olan su, elektrik, doğalgaz, internet hizmetleri ile vatandaşlık işlemleri; adres veri tabanlarının uyumlu (entegre) olmaması nedeniyle hizmette kesintiler yaşanmaktadır. Örneğin Yenişehir Seyrantepe Toplu Konutlarında yaşayan yurttaşların abonelik ve ikametgâh işlemleri için başvurduğu Diyarbakır İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon Adresi (DİSKİ), Dicle Elektrik AŞ, Diyarbakır Doğalgaz Dağıtım AŞ. (Diyargaz), Türk Telekom AŞ ve hatta TOKİ Yönetimi gibi kurum ve kuruluşların tamamı farklı adres sistemi kullandığı için yurttaşlar; aboneliklerini yapamamakta, adres değişikliklerini gerçekleştirememekte, mağduriyet üstüne mağduriyet yaşamakta, kurumlar arası sayısız bürokratik düzeltme işlemleri arasında mekik dokuyarak cefa çekmektedir” ifadelerini kullandı.

“MERKEZİ BİR DİJİTAL ADRES SİSTEMİ KURULMASI PLANLANMAKTA MIDIR?”

Akça Cupolo, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için şu soruları sordu:

“* Su, elektrik, doğalgaz, internet ve vatandaşlık işlemleri gibi hizmet sağlayıcıların adres veri tabanlarının uyumlu hale getirilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu konuda hangi adımlar atılmaktadır?

Farklı veri tabanlarındaki uyumsuzlukların yarattığı hizmet aksaklıklarının önlenmesi için herhangi bir yeni teknoloji veya sistem geliştirilmekte midir?
* Adres veri tabanlarındaki uyumsuzlukların düzeltilmesi amacıyla merkezi bir dijital adres sistemi kurulması planlanmakta mıdır? Planlanıyorsa bu sistem ne zaman devreye alınacaktır?

Son 5 yılda adres uyumsuzlukları nedeniyle kaç vatandaş mağduriyet yaşamıştır ve bu mağduriyetlerin giderilmesi için ne tür çözümler sunulmuştur?

* Belediyeler ve ilgili hizmet sağlayıcıları arasında adres bilgilerinin güncellenmesi ve uyumlu hale getirilmesi sürecinde bir koordinasyon eksikliği olduğu düşünülmekte midir? Bu eksikliklerin giderilmesi adına hangi adımlar atılmaktadır?”

Muhabir: Mehmet Mucahit CEYLAN