ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Türkiye'de kamuoyunu en çok meşgul eden konuların başında, gıda fiyatlarına yapılan zam oranları geliyor. Son iki ayda en çok ayçiçeği yağı ve atıştırmalık ürünlerinde yüzde 10'luk bir artış söz konusu iken, yeni yıla sayılı günler kala tüm gıda firmaları asgari ücret oranında zam hazırlığı yapıyor. Özellikle çoğu zincir marketlerde yeni yılın başında beklenen asgari ücret zammı öncesi; ayçiçeği yağı, şeker, çay, tuvalet kağıdı, süt ve süt ürünleri gibi birçok ürünü zamlı satmak için raflarını 1 Ocak'a kadar boş bıraktı.
DESOB BAŞKANI EKSPRES'E KONUŞTU
Asgari ücretle birlikte, gıda ürünlerine gelecek zamları gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e değerlendiren Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, yetkililere seslenerek, ulusal ve zincir marketlerin yapacağı fahiş zam konusunda denetimlerin artırılmasını istedi.
“İŞLETMELER EN ÇOK 2024 YILINDA KEPENK İNDİRDİ”
Son iki yıldır Türkiye'nin çok ciddi ekonomik bir dalgalanmadan geçtiğini ifade eden Ebedinoğlu, "Ekonomik sıkıntıyla birlikte enflasyonun ne kadar yükseldiğini hepimiz birlikte yaşadık. Yetkililerin ve bakanların bizlere söylediği kadarıyla önümüzdeki yıl enflasyonda bir düşüş olacak. Tabi ki ciddi anlamda sıkıntılar yaşandı. Birçok işletme iş yerini kapatmak zorunda kaldı. En çok 2024 yılında işletmeler kapandı. Bunun da sebebi ekonomik sıkıntılar" dedi.
“TÜM ÜRÜN VE MALİYETLERDE ARTIŞ OLACAK”
Yeni yılla birlikte tüm ürün ve maliyetlerde artışın olacağını vurgulayan Ebedinoğlu, "Tabi ki yeni yılda asgari ücretin artmasıyla birlikte, bütün ürün ve maliyetlerde bir fiyat artışı söz konusu. Asgari ücret ne kadar oranda artarsa, bütün tüketim maddelerinde de o oranda zam yapılması kaçınılmaz bir şey. Temennimiz şu ki; önümüzdeki yıl enflasyonun düşüşüyle birlikte, faizlerin aşağı çekilmesi, faizlerin aşağı çekilmesiyle de bir düzelme olması" diye konuştu.
EBEDİNOĞLU: DENETİMLER ARTMALI
Orta sınıfın kalmadığını dile getiren Ebedinoğlu, son olarak şunları söyledi: "Daha önce alt sınıf, orta sınıf ve üst sınıf diye insanların alım gücüne göre toplumdaki kesimler değerlendiriliyordu. Fakat şimdi orta sınıf diye bir şey kalmadı. Alt ve üst sınıf var. İnsanlar temel ihtiyaçları dışında fazla alışveriş yapmıyorlar. Çünkü artık birçok şey lüks oldu. İnsanlar temkinli bir şekilde alışveriş yapıyor. Bu da bizim bütün esnafımıza yansıyor. Özellikle ulusal marketler bu durumu fırsata çevirip, tüketicini de üstüne ayrı bir yük bindiriyor. Yetkililer önlem almalı, ulusal ve zincir marketlere yönelik denetimler artmalı. Aksi taktirde önüne gelen, ürünü istediği fiyata satıyor."