ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Veli BALTACİ

Bir yıl önce Gastro İnovasyon Merkezi'nin bünyesinde hayata geçen Key Ma Kadın Kooperatifi, hem yöresel lezzetlerin odak noktası oldu, hem de kentteki diğer kadın kooperatifleriyle birleşerek, onların görünümünü daha çok sağladı.

GURME FUARI’NDA 7 KADIN KOOPERATİFİ GÜCÜNÜ BİRLEŞTİRDİ 

Key Ma Kadın Kooperatifi, Salı günü Diyarbakır'da açılan ve 6 gün boyunca sürecek olan 6. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı'nda kurduğu stantta, 6 kadın kooperatifiyle beraber ürettikleri ürünleri sergiliyor. Diyarbakır'ın mühteşem geleneksel lezzetleri ve diğer el emeği ürünlerinin sergilendiği standa ise yoğun bir ilgi var.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok, Amida Kadın Kooperatifi Başkanı Zekiye Konuksever ve Nefel Kadın Kooperatifi Koordinatörü Arzu Sunar, kooperatiflerinin yaptığı çalışmalar hakkında ve fuardaki durumlarına dair Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuştu.

Diyarbakır’daki Gurme Fuarı'nın En Emektar Standı5

KADINLAR PAZARLAMA AĞINI ÇÖZÜYOR

İlk olarak konuşan DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok, Gastro İnovasyon Merkezi'mizin bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Key Ma Kadın Kooperatifimiz var. Gastor İnivasyon Merkezi çalışmalarına başladığımızda özellikle temel bir prespektif oluşturmaya çalıştık. Yani buranın kadın üretimleriyle ilerlemesini istedik. Kadınların bir arada olduğu bir yapı oluşturmaya çalıştık. Çünkü kültürel mirasın taşıyıcısı genelde kadınlardır. Eski yöresel lezzetler, geleneksel ürünler, geleneksel el sanatları ve benzerinin hepsini aslında genelde kadınlar günümüze taşıdı. Ama bu ürünlerin pazarlanması ve satışı ile ilgili ciddi bir sorun yaşanıyor.

Diyarbakır’daki Gurme Fuarı'nın En Emektar Standı4

Türkiye'de de genel bir politika var, o da kadın kooperatifleri ya da küçük üretici kadınlar genelde, el sanatları, yöresel gıdalar ve yöresel ürünler yönünde çalışmasına teşvik etmek yönünde. Tabii, bu çok cinsiyetçi bir yaklaşım olarak da ortaya çıkıyor. Ama eğer satış ve pazarlama ağını çözebilirsek ve kadınlara gelir sağlayabilirsek çok güçlü bir alana dönüşür. Aslında bu kadınların bilgi sahibi olduğu alanların da başında geliyor" dedi.

Diyarbakır’daki Gurme Fuarı'nın En Emektar Standı7

KEY MA KADIN KOOPERATİFİNİN ROLÜ

Ok, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
"Dolayısıyla bizde Gastro İnivasyon Merkezi olarak, bu alanı kadınlar kullansın, kadınlar yararlansın yaklaşımıyla bir tane kadın kooperatifi kurduk. Key Ma Kadın Kadın Girişimi ve Kooperatifi'ni kurduk. Bu kooperatif,  Diyarbakır merkez ve kırsaldaki kadın kooperatifleri ve üreticilerle ortaklaşan bir yapıdır. Biraz da satışı yapan bir yapı gibi rolü var. Aynı zamanda yöresel lezzetlerin üretimine odaklanıyor. Gastro İnivasyon Merkezimizin Key Ma Kadın Kooperatifi bünyesinde, kaybolmaya başlayan yöresel lezzetleri üretiyoruz. Bugüne kadar bünyemizde 5 kadın kooperatifi temsilcisi vardı. Fuar da bir kadın kooperatifi daha bize dahil oldu. Toplam 7 kadın kooperatifi olarak birlikte hareket ederek, çalışmalarımızı en güçlü şekilde yürütüyoruz."

Diyarbakır’daki Gurme Fuarı'nın En Emektar Standı6

KEY MA'NIN ÖNCÜLÜĞÜ 

Fuara ortaklaştıkları diğer kadın kooperatifleriyle katılım sağladıklarını dile getiren Özdemir, "Bugün de fuara Key Ma Kadın Kooperatifi ve aynı zamanda ortaklaştığımız kadın kooperatifleri ile kadın üreticileri olarak beraber katılım sağladık. Gastro İnivasyon Merkezimizin yapacağı hizmetler için dönem dönem diğer kadın kooperatiflerinin yaptığı ürünleri alıyoruz. Yöresel lezzetler, yöresel ürünler ve paketleme gibi ürünler alıyoruz. Yani biz bir şey almaya karar veriyorsak, öncelikle kadın kooperatiflerimizin ürettiği ürünleri alıyoruz. Bundan sonraki temel hedefimiz de kadın üreticiden alan, bunu değerlendiren ve pazara sunan bir yerde durmaktır. Tabi söylediğim alan öyle kolay değil. Ekonomik alan genelde erkeklerin çok daha yoğun olduğu ve hakim olduğu bir alandır. Dolayısıyla kadınları bu ekonomik ilişkilerin içerisine koymak, burada düzenli bir gelir elde etmelerini sağlamak gerçekten çok zor" diye konuştu.

Diyarbakır’daki Gurme Fuarı'nın En Emektar Standı9

HEDEF DAHA ÇOK ÖNE ÇIKARMAK

Ok, son olarak şunları ifade etti: "Kadın kooperatifleri ve kadın üreticiler şuan hangi ürünleri üretiyorlarsa, biz de daha çok onları satın alıyoruz. Ama ilerleyen yıllarda, bizim Diyarbakır'a özgü menşeili ürünlerimizden üretmelerini sağlayıp ve onları bu şekilde öne çıkarmayı hedefliyoruz. Şimdiki odak noktamız bu."

Diyarbakır’daki Gurme Fuarı'nın En Emektar Standı10

KARACADAĞ PİRİNCİ'NDEN SUŞİ ÜRETTİLER 

Amida Kadın Kooperatifi Başkanı Zekiye Konuksever ise, "Gıda üretimi yapan bir kadın kooperatifiyiz. Biz dünya ve kendi yerel mutfağımızdan ürünler hazırlıyoruz. Dünya mutfağındaki ürünleri kendi özgün ürünlerimizle nasıl birleştirebiliriz diye bazı çalışmalar yapıyoruz. Karacadağ Pirinci'nden suşi yaptık. Orjinal suşinin pirincini değiştirerek, Karacadağ Pirinci'ni kullandık. Fransız makeron ve İtalyan makarna satıyoruz. Aynı zamanda yanında Diyarbakır çöreği ve cevizli sucuk satıyoruz" dedi.

Diyarbakır’daki Gurme Fuarı'nın En Emektar Standı11

ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI OYUNCAKLAR 

Nefel Kadın Kooperatifi Koordinatörü Arzu Sunar, "Nefel Kadın Kollektifi 2020 yılında kuruldu. Önce Çocuklar Derneği bünyesinde bir hobi projesiyle başladık, ardından yüzde yüz kadın istihdamını oluşturmak amacıyla böyle bir oluşumu başlattık. Özelde ev işçisi kadınlara ulaşmaya çalıştık. Ev kadınlarının evlerinde ürettiği ürünlerin satışlarını sağlıyoruz. Bu tür fuarlarda yer alarak, hem satışımızı çoğaltıyoruz, hem de kendimizi daha çok tanıtıyoruz. Biz yüzde yetmiş oranında oyuncak üretiyoruz. Neden oyuncak? Çünkü çocukların bu plastik kanserojen ürünlerden uzaklaştırmak amacıyla ve daha çok kültürümüze, doğamıza dönmek amacıyla doğal oyuncaklar üretiyoruz. Yüzde yüz pamuk ipliklerle yapılıyor oyuncaklar. Ve hepsi sertifikalı. Bunları çocuk oynarken, hem dokusunu hissedebilsin diye, hem de ömürlük kullanabilsin diye üretiyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Güneş OCAĞA / Veli BALTACİ