ÖZEL HABER/Mehmet Rumet SOYLU
Karacadağ, sönmüş bir volkan dağıdır ve çevresi mineral yönünden zengin, verimli topraklara sahiptir. Bu topraklar, yer altı kaynak sularıyla beslenen doğal suyollarıyla sulanır. İşte bu eşsiz doğa şartları, Karacadağ pirincine karakterini verir.
YÜKSEK AROMASIYLA BİLİNİYOR
Karacadağ pirinci, yüksek aromaya sahiptir. Doğal olarak kendine özgü bir aroması vardır. Dikkat çekici bir şekilde tane tane pişer. Pilav yapıldığında dağılmaz, lapa olmaz. Kokusuz ve hafif olması nedeniyle sindirimi kolaydır, mideyi yormaz. Geç olgunlaşır ama oldukça dayanıklıdır. Diğer pirinç türlerine göre daha uzun sürede olgunlaşır. Bu da aromasının gelişmesini sağlar.
Karacadağ pirinci, yüzyıllardır bu bölgede yetiştirilen yerli bir türdür. Bölge halkı tarafından atadan kalma yöntemlerle, kimyasal kullanılmadan yetiştirilir. Her hasat, sadece bir tarım faaliyeti değil, bir gelenek ve mirasın devamıdır.
Karacadağ pirinci için kullanılan GDO’suz, atalık tohum, bölge çiftçileri tarafından korunmuş yerel bir çeşittir.
Karacadağ pirinci, doğal sulama sistemleriyle, çevreye zarar vermeden üretilir. Pestisit ve kimyasal gübre kullanılmaz. Bu yönüyle hem insan sağlığına duyarlıdır hem de doğaya dost bir üretim biçimi sunar.
Yöre halkına ve ülkeye ciddi manada ekonomik bir gelir sağlayan Karacadağ pirinci, coğrafi işaret süreciyle tescillenmiş olmasıyla markalaşma potansiyeli taşıyan kıymetli bir üründür.
Karacadağ pirinci, sade ya da tavuk suyuna yapılan pilavlarda mükemmel sonuç verir. Dolma ve sarma içi yapımında, dağılmadan piştiği için malzeme olarak idealdir. Sütlaçlık olarak da kullanılabilir.
Özellikle Diyarbakır mutfağında Karacadağ pirinciyle yapılan sade pirinç pilavı, yanına sadece bir ayran veya turşuyla sofranın yıldızı olabilir.
KENTİN TESCİLLİ ÜRÜNÜ
Gelecek nesillere hem sağlıklı hem yerli bir miras bırakmak istiyorsak, Karacadağ pirinci gibi ürünleri tanımak, tüketmek ve desteklemek hepimizin sorumluluğudur.
Karacadağ Pirinci, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu ile 28 Mart 2018 tarihinde menşe adıyla tescillenmiştir.