ÖZEL HABER - Zafer TÜZÜN

Dünya nüfusunun yaklaşık %15’i engelli bireylerden oluşuyor. Yani dünyada 1 milyar engelli var. Bu nedenle, dünyadaki “en büyük azınlık” olarak nitelendiriliyorlar. Türkiye’de Ulusal Engelli Veri Tabanı’na göre engelli birey sayısı 1.5 milyon civarında. Ancak gayri resmi rakamlara göre ise %13; yani 9 milyon. Avrupa Birliği ülkelerinde engellilerin %29,9’u yoksulluk/sosyal dışlanmışlık riski altında iken Türkiye’de bu oran %77,1.
1992 yılından bu yana kutlanan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Altınokta Körler Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı M. Akif Karakaş, özel gereksinimli bireylerin sosyal hayatta daha çok yer almaları, huzur ve refahlarının artması için çalışmaların daha fazla yürütülmesini istedi.

DİYARBAKIR’DAN HÜKÜMETE ÇAĞRI4
BİZİM İÇİN FARKINDALIK GÜNÜ’


Karakaş, “3 Aralık aslında bugün bir kutlama günü olarak değil, bizler için farkındalık oluşturma adına geçirmiş olduğumuz bir gündür. Tabi ki bugün gerek bir toplum kuruluşu olarak gerek kamu kurumlarımızla işbirliği yaparak çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenlemekteyiz” dedi. “Özel gereksinimli bireyler hayatın tüm alanında gerek fiziksel durumlarından gerekse de zamanında erişilebilirlik anlamında ulaşamadığından dolayı diğer insanlara göre daha fazla ihtiyaç duyarken, diğer vatandaşlarla eşit şartlarda yararlanmıyor” diyen Karataş, şöyle devam etti: “Erişilebilirlik alanında hala ciddi sıkıntılarımız bulunmaktadır. Özellikle kaldırımların ve kamusal alanlarımızın engellilere göre maalesef hâlâ düzenlenmediği görülmektedir. Tüm kamusal alanlarının ivedilikle engellilerin erişimine uygun bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.”


‘İSTİHDAMDA ENGELLİLER YOK SAYILMASIN’


Gündelik yaşamda kaldırımlarda, otobüslerde ve kamu alanlarında fiziki engellerin devam ettiğine dikkat çeken Karakaş, bu konudaki düzenlemelerin yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı. Özel gereksinimli bireylerin kamuda yaşanan %3’lük kotanın en kısa zamanda %6’ya çıkarılmasını isteyen Karakaş, “İstihdam alanında özel gereksinimli bireyler için bir ayrıcalık değil, tam tersine her alanda fırsat eşitliği talep ediyoruz” dedi. 

DİYARBAKIR’DAN HÜKÜMETE ÇAĞRI3


‘TOPLUM BİLİNCİ ARTIRILMALI’


“Toplumsal bilincin artırılmasına yönelik insanların özel gereksinimli bireyleri anlamasının yolu eğitimden geçer” diyen Karakaş, son olarak şunları kaydetti: “Özellikle ilkokulda hayat bilgisi dersinde öğrencilere yönelik toplumsal bilincin artırılmasına yönelik bir ders konulması gerekmektedir. Çünkü ağaç yaşken eğilir sözünden yola çıkarak küçük yaşta bu bilinci insanlara aşılarsak biz zihinlerdeki engeli tamamen aşmış oluruz. Bu düşüncelerle, Engelliler Haftası’nda tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz.”

Editör: Ali Çekdar KORKMA