ÖZEL HABER - Fuat BULUT
İSMİN İPTALİ İSTENECEK
Buca’ya Belenbaşı Köyü'nde bulunan Belenbaşı İlkokulu'nun binası, yıkıldıktan sonra yerine yenisi yapıldı. Yeni binaya da "Şehit Esat Oktay Yıldıran İlkokulu" ismi verildi. Eğitim-Sen İzmir 5 Nolu Şubesi’nin okulun isminin değiştirilmesi için başvuruda bulunacağı öğrenildi.
ORHAN MİROĞLU KİTAP YAZDI
Diyarbakır E Tipi Cezaevi, 1980 darbesi sonrası gözaltına alınan veya cezaevine konulan yurttaşla için bir kabus yeriydi. O dönem Cezaevi İç Güvenlikten Sorumlu Amiri Binbaşı Esat Oktay Yıldıran, uyguladığı işkence yöntemleriyle yıllar sonra da dava konusu edilmişti. Bu işkencelere maruz kalan isimlerden biri de AK Parti 25 ve 26’ıncı dönem milletvekili ve MKYK Üyesi Orhan Miroğlu’ydu. “12 Eylül’ün Laboratuvarı” olarak nitelendirdiği Diyarbakır Cezaevi’nde geçirdiği 2 yıllık tutukluluk sürecini "Posta Kutusu 213 Diyarbakır” adlı kitabında toplayan Miroğlu, Meclis’te yaptığı bir konuşma esnasında işkence anılarını anlatırken, gözyaşını tutamamıştı.
ERDOĞAN’IN DA GÜNDEMİNDEYDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da henüz Başbakan iken 1 Haziran 2011 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirdiği mitingde, “Bu kardeşiniz Siirt’te okuduğu bir şiirden dolayı hapis yattı. Bu kardeşiniz Diyarbakır’dan, Diyarbakır Cezaevi’nden, 5. koğuştan yükselen feryadı ta İstanbul’da duydu. Statükonun benim Kürt kardeşlerime neler yaşattığını ben çok iyi bilirim. Ben bu mücadelenin içinden geliyorum. Ret politikalarını da bilirim, inkarı da bilirim, asimilasyon politikalarını da bilirim. Ama dikkat edin, artık ret burada uygulanmıyor, artık inkar politikaları bitti, artık asimilasyon sona erdi. Dikkat edin, Diyarbakır Cezaevi’nde oğlunu görmeye giden, ama oğluyla kendi dilinde konuşamayan ananın içine akıttığı gözyaşını ben iyi biliyorum” ifadeleriyle, o dönemin işkence uygulamalarına dikkat çekmişti.
ANAHTARI MÜZE İÇİN BAKANLIĞA DEVREDİLDİ
Erdoğan, 23 Ekim 2022 tarihindeki Diyarbakır ziyaretinde ise "Geçmişte zulümlere, kötü hatıralara konu olan Diyarbakır Cezaevi binası hem hafıza hem de farklı alanlarda faaliyet yürütme mekanı olarak hizmet verecek. Diyarbakır Cezaevi müze oluyor" demiş ve Diyarbakır Cezaevi’nin müze olması için Adalet Bakanlığı’ndan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildiğini açıklamıştı.
DÜNYA’NIN EN KÖTÜ HAPİSHANESİ SEÇİLDİ
Diyarbakır Cezaevi ya da diğer adıyla Diyarbakır Askeri Cezaevi’nin yapımına 1972'de başlandı, 4 Temmuz 1980'de faaliyete girdi. 12 Eylül Darbesi'den sonra Sıkıyönetim Askeri Cezaevi olarak kullanıldı ve yaşanan işkenceler ile ön plana çıktı. The Times gazetesi, burayı "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında gösterdi. 1981 ve 1984 yılları arasında cezaevinde 34 kişi işkenceden öldü ve yüzlerce kişi sakat kaldı. Cezaevi hakkında belgeseller çekildi ve kitaplar yazıldı. Cezaevi, 9 Mayıs 1988 tarihinde Adalet Bakanlığı’na devredilmişti.