HABER - Jan BELEK
Türkiye’de büyük bir yıkıma ve can kaybına sebep olan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden neredeyse iki yıl geçti. Fakat depremin yüreklerde, hayatlarda ve hafızalarda yarattığı tahribat hala devam ediyor. Binlerce evin hasar gördüğü, 409 kişinin de yaşamını yitirdiği Diyarbakır’da evsiz kalan depremzedeler için Bağlar İlçesi’ne bağlı Oğlaklı Mahallesi’nde, 6 bin 40 konut inşa edildi. Konutlar 5 etap halinde yapıldı. “Yapımı tamamlandı” denilen konutlara, vatandaşlar yerleştirilmeye başlandı. Yeni evlerine geçen depremzedeler, bitmek bilmeyen sorunlarla boğuşuyor.
OĞLAKLI’DA SORUNLAR BİTMİYOR
Anahtar teslimi ile birlikte gündemden bir türlü düşmeyen ve sorunlar yumağı haline gelen Oğlaklı TOKİ Deprem Konutlarında, yaşanan sorunları depremzedeler şu şekilde sıralıyor: “Elektrik düzeni yok, sular sürekli kesiliyor, doğalgaz yok, sıcak su yok, sular çamurlu akıyor, evlerin içine yağmur suları giriyor, daire içinde musluklar takılmamış, parkeler eksik, petekler bağlanmamış, sorunlar giderilmeden yönetim oluşturulmuş ve bizlerden, olmayan personel ücretleri ile aidat isteniyor.”
“5 AYDIR EVİME YERLEŞEMİYORUM”
Depremde evini kaybederek, ilk mağduriyetini yaşayan İbrahim Çalan, diğer bir çok vatandaş gibi ikinci mağduriyetini, kendisine 5 ay önce anahtarı verilen Oğlaklı TOKİ deprem konutlarında yaşadı. Yağmur sularının, evinin içine sızdığı ve evde tahribata sebep olduğunu ifade eden İbrahim Çalan, 5 aydır kendisine çıkan deprem konutuna yerleşemiyor. Çalan, “5 aydır çekiyoruz. Derdimizi artık anlatamıyoruz, çünkü anlatmaya kelimeler yetmiyor. 5 aydır anahtarımı almışım ama eksikliklerden dolayı bir türlü yerleşemiyorum. Çamurlu su akıyor maalesef, bazen mecbur kaldıkça içiyoruz. O sorunlar devam ediyor. O kadar sorun çok ki, biz bu sorunları tali sorunlar olarak görüyoruz” dedi.
6 BİN 40 KONUTUN BULUNDUĞU OĞLAKLI’DA OKUL YOK
5 etap, 6 bin 40 konuttan oluşan, Oğlaklı TOKİ deprem konutlarında, bir tane Tarım ve Kredi Kooperatiflerine ait 1 market, bir Fırın, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir halk ekmek büfesi dışında vatandaşların yeme, içme ihtiyaçlarını karşılaya bileceği bir yer ve çocuklarını gönderebileceği bir okul yok. Semt pazarı hala kurulmuş değil. Etaplar arası uzaklık dikkate alındığında, bazı vatandaşlar ekmek almak veya markete gitmek için kilometrelerce yol kat etmek zorunda kalıyor.