HABER - Güneş OCAĞA
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tanısal Meme Birimi Sorumlusu Radyoloji Uzmanı Dr. Derya Altıntaş, Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında kadınlara önemli çağrı ve uyarılarda bulundu.
EN ÇOK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ
Meme kanserinin dünyada en çok kanser türü olduğunu belirten Altıntaş, "Dünyada en çok görülen kanser türü olup, 8 kadından biri bugün günümüzde meme kanseri tanısı almaktadır. Dolayısıyla bu konuda kadınların farkındalığını geliştirmek amacıyla Ekim ayında etkinlikler yapılıyor. Bizde bu kapsamda kendi kendimize mutlaka muayenemizi yapalım. Bununla birlikte yılda bir defa mutlaka hekim kontrolüne başvuralım. 40 yaşından sonra mamografi tarama yaptırmanızı istiyoruz. Bunun dışında kendi kendimize yaptığımız muayenede elimize bir kitle geldiği zaman vakit kaybetmeden doktorunuza başvurup, tetiklerinizi yapmanızı istiyoruz. Lütfen kendinize zaman ayırın ve rutin muayenenizi yaptırın" dedi.
MEMEDEKİ HER KİTLE EŞİT DEĞİLDİR
Memedeki her kitlenin eşit olmadığına dikkat çeken Altıntaş, "Memedeki her kitle eşit değildir. Memede kitleyi fark ettiğimiz an ilk yapacağımız iş doktorumuza başvurmamız oluyor. Doktorumuza başvurduktan sonra gerekli tektiler isteniyor. Bu tetikler içerisinde ultrason ve mamografi oluyor. ultrason yap yapıldıktan sonra lezyonun durumu ve yapısına göre eğer kitleniz iyi huylu bir kitleyse bir takip öneriyoruz, ama eğer şüpheli bir lezyonsa mutlaka biyopsi yapmanızı öneriyoruz. Biyopsiden korkmamalıyız, çünkü biyopsi halk tarafından sanılanın aksine ne iyi olan lezyonu kötüye çevirir, ne de kötü olan lezyonu iyileştirir. Biyopsi sadece iğne yardımıyla lezyondan küçük bir örnek alınandır. Dolayısıyla oradaki lezyonun yapısını değiştirmez" diye konuştu.