ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Diyarbakır'da yaz aylarının gelmesiyle beraber ve vatandaşların da şikayetleri üzerine belediyeler, kara sinek, sivri sinek, çekirge, böcek ve akreplere karşı ilaçlama yapıyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bu canlı türlere karşı yapılan aşırı ilaçlamaların insan sağlığına büyük bir zarar verdiğinin uyarısında bulundu.

Diyarbakırlı Profesörden Önemli Uyarı3


ÖLÜME GÖTÜREN İLAÇLAMA

Çok büyük tehlike arz etmediği sürece gereksiz yere sıkılan bu ilaçların kanser saçtığına dikkat çeken Kılıç, "Milyarlarca dolar ödenerek bu ilaçlar yurtdışından alınıyor. Bazı firmalar da bundan büyük para kazanıyor. Bu ilaçlar solunum sistemine ve sindirim sistemine giriyor. Akçiğer, mide ve diğer organlarımızda rahatsızlıklara neden oluyor. Vücutta birikime neden olan bu ilaçlar daha sonra kanser vakalarına neden oluyor. Hatta ölüme götürüyor" dedi.


“DİYARBAKIR'DA KANSER SAÇILIYOR”

Neredeyse Diyarbakır'da her gün ilaçlama araçlarının dolaştığına işaret eden Kılıç, "Gece ve gündüz ilaçlama yapılıyor. Adeta kanser saçıyor. Bu canlı türlerin insanlara karşı tehlikeli bir duruma gelmediği sürece ilaçlamaların yapılması sağlığı büyük bir tehlikeye sokar" diye konuştu.

Diyarbakırlı Profesörden Önemli Uyarı4


SİVRİ SİNEKLERİ ENGELLEMENİN YOLU NELERDİR?

Sivrisinek ve kara sineği önlemenin en iyi yolunun temiz bir kent olduğunu belirten Kılıç, şunları kaydetti: "Kara sinek ve sivri sinekleri engellemenin yolu çöpleri temizlemektir. Çevreyi temiz tutmak, su birikintilerini ortadan kaldırmak ve çöpleri toplamak en önleyici tedbirlerdir. Bu tedbirler alınırsa, zaten bu hayvanlar aşırı üreyemez. Ayrıca sinekliklerle de tedbir alınabilir."

Muhabir: Güneş OCAĞA