Diyarbakır

Diyarbakırlı terziler: Yamacı olduk

Alım gücünün düşmesi nedeniyle insanlar artık eski giysilerini çöpe atmıyor. Diyarbakır’daki terziciler, “Artık yamacı olduk. Müşteriler kotlarını kestirip şort olarak kullanıyor" dedi.

Abone Ol

Güneş OCAĞA/ÖZEL HABER

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yeni elbise alan kişi sayısı azalırken, çoğu 5-10 yıllık kıyafetlerini bile terzilere götürüp tadilattan geçiriyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Diyarbakır Terziler Esnafı Odası Başkanı Saniye Atmaca ve 28 yıllık terzi Ahmet Gökçe, Diyarbakır'da kıyafet alamayan birçok kişinin, eskilerini getirip yama yaptırdığını söyledi.

TERZİLER GERİ DÖNÜŞÜME ODAKLI ÇALIŞIYOR 

İnsanların artık eskilerini onarma telaşına girdiğini belirten Diyarbakır Terziler Esnafı Odası Başkanı Saniye Atmaca, "Türkiye'deki mevcut enflasyon durumundan kaynaklı giyim fiyatları çok yükseldi. İnsanlar artık eskilerini yenileme ve onarma telaşına girdi. Terzilerimiz de şuan biraz daha geri dönüşüme odaklı çalışıyor. Yeni sipariş almaları biraz zor oluyor tabi. Çünkü siparişlerde de fiyatlar baya bir yüksek. Kumaş fiyatı, işçilik ücreti, personel maaşı işyeri giderleri, faturalar vesaire derken bazı terzilerde sipariş fiyatları hazır kıyafetlerin de üstüne çıktı. Dolayısıyla bu durumda da fiyat müşteriye de cazip gelmediği için eskilerini yenilemeye veya da indirimleri takip ederek sezon sonlarında almaya başladılar. Bu durumda sipariş üzerinde çalışan terzi sayısı hayli azaldı ve birçok işletmemiz kapandı" dedi.

DİYARBAKIR'DA TERZİ SAYISI AZALDI 

Diyarbakır'da terzi sayısının azaldığına dikkat çeken Atmaca, "Diyarbakır'da terzi sayılarımız azaldı. Birçoğu sektör değiştirdi. Giyimden çok artık perdeci terzi esnaflarımız çoğaldı. Zaten perdeci terzi esnafından olmasaydı odamız da tamamen kapanmış olacaktı. Tabi yaşadığımız deprem süreci de terzi sayısını azalttı. Depremde iş yerleri hasar gören, ya da iki, üç ay iş yapamadığı için haliyle toparlanamadı ve kepenk indirmek zorunda kaldı" dedi.

YENİSİNİ ALMA YERİNE, TADİLAT YAPTIRIYORLAR 

28 yıllık terzi olan Ahmet Gökçe ise, artık yamacı olduklarını dile getirerek, şunları söyledi: "Pahalılıktan dolayı kimse yeni kıyafet alamıyor. Bir pantolonun fiyatı 2 bin TL. Dolayısıyla evdeki eski pantolonunu getiriyor ya yama yaptırıyor, boyunu kısaltıyor, yanlardan daraltıyor. Sezonu onunla geçirmeye çalışıyor. Düşünün bir müşteri yırtık kotunu getiriyor dizden kesiyor ve artık onu şort olarak kullanıyor. Biz Diyarbakır'daki terziler de yamacı olduk. Gelen vatandaşlar isyan ediyor, yeni ürün alamadıklarını söylüyorlar. 5-6 yıl önce insanlar kumaş getirirdi ve biz onlara dikerdik. Bugün ise yamacı olmuşuz. 5-10 yıllık pantolon bile geliyor. Artık insanlar yamalı pantolonlar giyiyor. Zamanında eski kıyafetlerini çöpe atarlardı, şimdi ise yeniliyorlar."