Zafer Tüzün - Özel
Güneydoğu Ekspres-Eskinin en gözde mesleklerinden biri olan terzilik, zamanla unutulmaya başlandı. Teknolojiye ve hazır giyime inat, Diyarbakır’da bu mesleği hala icra edenler de var. Bunlardan biri de merkez Kayapınar İlçesi Huzurevleri semtinde yıllardır terzilik ve tadilat işleri yapan Mehmet Ali Aktepe. 65 yaşındaki Aktepe, memurluktan emekli olmasına rağmen çocuklu mesleğini devam ettirdiğini söyledi.
‘MESLEK GİT GİDE YOK OLMAK ÜZERE’
“Pine” adını verdiği 20 metrekarelik dükkanında kumaşa yön veren Mehmet Ali Aktepe, şunları söyledi:
“10 yaşından beri bu mesleğin içindeyim. Eski zamanlarda terzi ve tadilat işi çok revaçtaydı. Şu anda git gide bu meslek yok olmak üzere. Ben kendim memur emeklisiyim. Maaşım düşüktür, mecburi bir ufak yeri açmışım ama iş olmuyor. Kirayı zar zor çıkarıyorum. Eskiye göre şimdi işler yüzde elli yok. Yurttaşların cebinde para yok ki artık gelip yırtıklığını diktirsin. Şimdi bir örnek vermek gerekirse şimdi bir pantolon parçasını 20 TL’ye yapıyorum ona bile çok diyor bazı insanlar. Ki normalde 20 TL’ye yaptığımızda da bize kurtarmıyor ama ondan fazlasını da yurttaş veremiyor.”
‘SANATKÂRLIK YOK OLMAK ÜZERE’
Terzilik mesleğinin iyi bir durumda olmadığını belirten Ali Aktepe, “Meslek bitmiş, sanatkârlık bitmiş. Eskiden mesela sanatkârın bir değeri vardı. Artık şimdi millet ona bakmıyor. Millet nerede ucuz varsa ona koşuyor. Ucuz olunca da kişi işini iyi yapmıyor. Yapmayınca da vatandaşın verdiği para boşa gidiyor. Eskiden sanata, terziliğe saygı olursu şimdi öyle bir şey kalmadı. Her şey hazır, çabuk üretilip çabuk tüketiliyor maalesef. Eskiden terzilere yaptığı sanata göre fiyat biçilirdi. Şimdi ürün kaliteli olsun olmasın fark etmiyor markasına bakılıyor marka ise kaliteli zannediliyor.”
‘ÇIRAK BULAMIYORUZ’
Çırak bulmakta zorlandığını ifade eden Ali Aktepe, “Bulsak bile nasıl çalıştıracağız. Ben kazanmıyorum ki ona vereyim. Bu mesleğin devamı için yeni ustaların yetiştirilmesi gerekiyor” dedi.