ÖZEL HABER - Fatma TEMEL / Veli BALTACI
Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkanı Özlem Külahci, kadınların iş dünyasına katılımıyla ilgili yapacakları projelerden bahsederken, iş kurmak isteyen kadınlar için verilen hibelerin piyasada geçerliliğinin olmadığını söyledi.
2011 yılında Diyarbakır’da kurulan ve 120 üyesi olan Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği, girişimci veya iş kurmak isteyen kadınlarla ilgili çalışmalarına devam ediyor. 22 Temmuz 2023 tarihinde yapılan seçimde DOGÜNKAD’ın yeni başkanı seçilen Özlem Külahci, derneğin amacını, projelerini ve hedeflerini gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e anlattı.
Derneğin, kadınları ekonomik olarak daha güçlü olmasını amaçladığını ifade eden Külahci, şunları söyledi:
“KADINLARI EKONOMİK ALANDA GÖRÜNÜR KILMAK İSTİYORUZ
“Doğu ve Güneydoğu’da 22 ilde örgütlüyüz. Üyelerimizin çoğunluğu Diyarbakır’dan. Üye sayımızı diğer kentlere yaymak ve daha fazla kadın girişimcilere ulaşmak için çeşitli projelerimiz var. Diğer illere gidip üye alımı yapacağız. Talepler arasında Tunceli, Hakkâri, Şırnak, Batman var. Dernek olarak kadınları ekonomik yaşamda görünür kılmak, ekonomik olarak daha güçlü olmasını sağlamak üzerine çalışmalar yapıyoruz. Yeni girişimci kadınlara rol model oluyoruz. Sektör buluşmaları yapıyoruz. Örneğin; ben gıda sektöründe çalışmalar yapıyorum. İş hayatına atılmak isteyen genç kadınlarımız varsa bununla ilgili sektörel sıkıntılar nelerdir? Başarının sırları nelerdir? Bununla ilgili fikir alışverişi yapıyoruz.”
“DTSO’DA KADIN TEMSİLİYETİ ARTTI”
Her sektörden üyelerinin olduğunu dile getiren Külahci, “Gıda, boya, tekstil, sağlık, sigorta, eğitim vb. sektörlerde kadın girişimci üyelerimiz. Bu anlamda çok karma bir derneğiz. Buluşmalarımızda fikir alışverişinde bulunarak sektörel sıkıntıları daha hızlı aşabiliyoruz. Dernek olarak özel sektör, kamu kurumları ve STK’larla birlikte ortak projelerde paydaşlık yapıyoruz. Daha önce dernek olarak yaptığımız projeler de var. Bu tarz projeler daha çok mentörlük üzerine oluyor. Bir önceki projemiz ‘Aktif Kadın Eşit Temsil’ projesiydi. Kadınların daha görünür olmasını amaçlayan bir projeydi. Örnek veriyorum DTSO Meclisi’nde bir iki kadın varken şuan sayı 35’e yükseldi. Tabi ki de Ticaret Odası’nın katkısıyla ve projenin getirdiği bir sesle oldu” dedi.
“KADINLAR, KRİZ NEDENİYLE ADIM ATMAKTAN ÇEKİNİYOR”
Piyasadaki dengesizlik ve ekonomideki sorunlardan dolayı birçok kadının ticari girişim yapmaktan çekindiğini anlatan Külahci, şöyle devam etti:
“Ekonominin zor olduğu bir dönemden geçiyoruz. Birçok kadın bu anlamda adım atmakta çekiniyor. Sağlam bir fikri varsa bu konuda rahat bir şekilde ilerleyebiliyor. Ama ekonomik kriz çerçevesinde yapacağı iş fikrinin bir pazar karşılığı varsa sıkıntı yok. Ancak bazı özel sektörler vardır ki bir pazar oluşturması zaman alabiliyor. Bu zaman içerisinde kişi bunu kendisi finanse etmek zorunda kalıyor. Bunu finanse edecek öz sermayesi varsa sıkıntı yok. Eskiden insanlar iş kurarken bankalardan kredi çekebiliyorlardı şimdi bu finansa erişmek başlı başına bir sorun. Şuan sadece kadınların değil ülkenin genel bir sorunu haline geldi.”
“HİBE DESTEKLERİ ÇOK YETERSİZ”
Kadınlara destek için verilen hibe desteklerinin yetersiz olduğuna vurgu yapan DOGÜNKAD Başkanı Özlem Külahci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadınlarla yaptığımız görüşmelerde şunu görüyoruz. Ekonominin yapısal sorunu nedeniyle girdi maliyetlerini hesaplayamıyorsun. Girdi maliyetlerini hesaplamadığın zaman fiyat politikan oluşmuyor. Halk arasında sattığını yerine koyamamak olarak tabir edilir. Böyle olduğu zaman bir kriz oluyor ve o krizi yönetmekte başlı başına bir ustalık istiyor. Kadın girişimcilere özel finans şirketlerinin vermiş olduğu krediler var ama o kadar düşük rakamlar veriliyor ki onlar bu rakamları verirken ‘bunu al bununla yetin çok fazla büyüme’ dercesine rakamlar çıkıyor karşımıza.
O yüzden sadece yapmak için yapıldığını düşünüyorum. Verilen rakamların piyasada bir geçerliliğinin olmadığını arkadaşlarımızla da istişare ediyoruz. Yeni kadın girişimcilere destek kredileri veriliyor. Ben hep şunu söylerim hibelere bağlı bir iş modeli geliştirirseniz başarılı olamazsınız. Ama bir sermayen varsa, iş planına güveniyorsan ve bu işte gelecek görebiliyorsan yaparsın. O desteği alırsın bunu büyütmede kullanırsın. Bizler hibeleri ve ek paketleri iş kurmak için kullanıyoruz. Hayır. Bunlar işi büyütmek için kullanıldığı zaman bir fayda sağlar. İşveren olarak piyasada elle tutulur bir destek göremiyorum.”