Hülya Aslan
Diyarbakır’da Kadın Doğum Doktoru Op. Dr. Pınar Em ve Çocuk hastalıkları Doktoru Uzm. Dr. Abdülmelik Doğan, analık izin hakkı için doğumdan sonra 8 haftalık iznin yetersiz olduğunu, izin süresinin en az 1 yıl olması gerektiğini söyledi.
Kadın memurların analık izin hakkı olarak bilinen doğum izni, kanunlarda doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta olarak belirlenmişti. Anne ve bebek için daha sağlıklı ve sağlam temelli bir ilişkinin kurulması için ise gerekli koşulların sağlanması gerekli. Anne ve çocuk ilişkisinin bireysellikten çıkıp toplumsal bir ilişkiler ağına dönüştüğü böylesi önemli bir konuda doktorlar en az 1 yılı işaret etti.
Doğumdan sonraki 8 haftalık iznin yetersiz olduğunu söyleyen Op. Dr. Pınar Em, "Doğumdan önceki 8 haftalık izin için normal diyebilirim, ama doğumdan sonraki 8 haftalık süre çok yetersiz. Bir bebeğin anne tarafından emzirilme süresi en az 6 aydır. 6 ay boyunca annenin mutlak surette bebeği emzirmesi gerekiyor. 8. haftadan sonra çalışan bir annenin sütünde azalma olur. Sıktıkça yani pompa vs. bir manipülasyonla yeterince süt almayabilir. Ayrıca sütün kalitesi de azalır. Dolayısıyla 8 hafta çok az ve en az 6 ay anne izni süresinin olması gerekiyor" dedi.
“Annenin fiziksel toparlaması tıbben 6-8 haftadır”
Annenin kendini toparlama süresiyle ilgili konuşan Em, "Fiziksel bir toparlanma için gerekli süre tıbben 6-8 haftadır. Fakat psikolojik toparlanması ise en az 1 yıldır. Çünkü anne ve bebek uyumu sağlanmazsa çocuk ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Bende çalışan bir anne olarak işe çok erken başladım ve ciddi sıkıntılar yaşadım. Hem sütün kalitesi kesinlikle kalmıyor hem bebek ve anne arasında uyum sağlanmıyor. Küçük olan bir bebeği bırakıp işe gittiniz de çocuk kokunuzu unutabilir ve meme reddi yaşatabilir. Ayrıca çalışırken de verimli olamıyorsunuz. Çünkü aklınız bebekte kalıyor, bebek ağladı mı? Yedi mi, içti mi? gibi sorular aklınızdan çıkmıyor. Bunun yanında göğsünüz doluyor, şişiyor ve sütü boşaltmak için uğraşıyorsunuz. Bir anne olarak bende çok zor toparlandım ve en az 1 yıl aşkın bir zaman gerekti" dedi.
Doğum sonrası oluşabilecek hastalıklara dikkat!
Doğum sonrası oluşan hastalıklara dikkat çeken Em, "Postpartum depresyon( doğum sonrası) olabiliyor. Bu süreçte anne için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Anne ve bebek uyumu sıkıntılı olabilir ve annenin bebeğe alışması, bebeğin anneye alışması için en azından 8 ay gerekli izin sağlanmalıdır. Şu an ki kanuna göre 8 hafta olan bu durum 1 yıla kadar uzatılması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü birçok anne 8. haftadan sonra gelip 4-5 heyet raporu almak istiyor. Bu noktada bizde onlara yardımcı olmak isterken sıkıntıya düşebiliyoruz. Bu tarz durumların olmaması için önerim doğum öncesi sürenin 24 haftadan başlayıp doğumdan sonra 1 yıla kadar uzatılmasıdır" dedi.
Toplam 16 haftalık doğum izniyle ilgili görüş aldığımız Uzm. Dr. Abdülmelik Doğan ise, "16 haftalık doğum izni hem anne hem de çocuk için yeterli bir süre değil. Çünkü ilk altı ay anne sütünün alınmasını istiyorsak annenin sürekli bebeğin yanında olması gerekir. Anne sütü yalnızca çocuğu doyurmaz aynı zamanda aradaki bağı da güçlendirir. Bununla birlikte anne sütü zihinsel, psikolojik ve sosyal açıdan da önemlidir. Çocuk gelişiminde böylesi önemli bir yere sahip olan anne sütü ilk altı ay kesintisiz verilmelidir" dedi.
“Devletin kanunen bir değişikliğe gitmesi gerekiyor”
Çocukların gelişim süreci ile ilgili konuşan Doğan, "Çocuk ne kadar çok annesi ile zaman geçirirse o kadar iyi olur. Hem psikolojik hem sosyal destek olacak ve fayda verecektir. Çünkü temeller o dönemde oluşur, ayrıca çocuk için sağlam temeller atılınca ileri ki hayatında yaşantısını da etkileyecektir. Bu koşullar sağlanmadığı zaman ise ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Dolayısıyla sağlıklı bireyler yetiştirmek için daha sağlıklı koşullar sağlanmalıdır. Kanunen bir imkân sağlanmalı ve ilk 6 ay anne sütünün önemi devlet tarafından da güvence altına alınmalıdır. Rapor için gelen birçok anne var sıkıntıyı biz çekiyoruz. Devlet tarafından ciddi anlamda rapor olayı denetleniyor. Doktorlar açısından problem oluştuğu için ise rapor verilmek istenmiyor. Anneler için sıkıntılı olan bu süreçler için gerekli koşullar sağlanmalı ve doğum izin hakkı tekrardan gözden geçirilmedir" dedi.