Lopez Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide, para politikasındaki sıkılaştırmanın, makro ihtiyati önlemlerin kaldırılmasının, mali düzenlemelerin doğru yönde atılan adımlara örnek olduğunu belirtti.
Dünya Bankası mevcut 17 milyar dolarlık finansmana ek olarak 18 milyar dolar daha finasman sağlamayı amaçladığını geçen haftalarda açıklamıştı. Lopez üç yılda sağlanacak bu kaynağın 6 milyar dolarının kamuya 12 milyar dolarının ise doğrudan özel sektöre sağlanacağını söyledi.
Lopez, kararın neden bugün alındığına ilişkin bir soruya ise, "Faiz oranları ve mali düzenlemeler bizim uygun olarak değerlendirdiğimiz bir yönde ilerliyor. Makro ihtiyati düzenlemeler yapılıyor. Ben bu sorunların bir kombinasyonu ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Bize bugün (finansman sağlama) rahatlığını da bu veriyor" şeklinde yanıt verdi.
Lopez Dünya Bankası kaynaklarının Türkiye'ye kullandırılmasında, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD), Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) ve Multilateral Investment Guarantee Agency'nin (MIGA) birlikte rol oynayacağını da söyledi.
Lopez, "Eximbank'a dış ticaret kısmi garantinin uzatabilmesine yönelik bir operasyon üzerinde çalışıyoruz. Bu üzerinde çalıştığımız 6 milyar dolar içerinde yer alıyor" dedi.
Lopez Dünya Bankası kaynaklarından Türkiye'ye sağlanacak finansmanda yenilenebilir enerji, iklim değişikliğine adaptasyon, dış ticaretin finansmanı ve tarımsal üretimin öne çıkacak alanlar olacağını da söyledi.
Deprem için Türkiye'ye bugüne kadar 3 milyar dolara yakın finansman sağladıklarına da dikkat çeken Lopez "henüz sona gelmedik" dedi.
Dünya Bankası, Fas ve Libya'daki felaketler ardından nasıl bir adım atılacağı konusunda çalıştığına da dikkat çeken Lopez bu alanda Türkiye tecrübelerinden de faydalandıklarını söyledi.
Lopez ekonominin yeni politika önlemlerinin uygulanmasına nasıl tepki verdiğini test etmeye olanak tanıyacağı için kademeli yaklaşımının "doğru tercih" olduğunu belirtti.
Lopez Türkiye ekonomisi için en büyük zorluklar nelerdir sorusuna ise kısa vadede birçok ekonomi politikasının kalibrasyonunun uzun vadede verimlilik artışını gösterdiğini kaydetti.
Kısa vadede politikaların örnek olarak enflasyon TL'de birbirinden farklı sonuçlara neden olabileceğine dikkat çeken Lopez, "(kısa vadede) Bence en büyük zorluk bu politikaları nasıl kalibre edeceğiniz. Ama doğru yönde ilerleniyor" dedi.