Dicle Üniversite’sinin Türkiye’deki başarı sıralamasında bir yılda 12 sıra birden gerileyerek 92’inci sıraya gerilemesi Meclis gündemine taşındı.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Millî Eğitim Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle 9 maddelik soru önergesi sundu.
Soru önergesinin gerekçelerini aktaran Eren, şunları ifade etti:
“Geçmişte akademik ve bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan, Türkiye’de en başarılı 10 üniversite arasına girme başarısı göstermiş Dicle Üniversitesi, özellikle muhalif akademisyenlerin KHK’lerle uzaklaştırılması sonucunda gittikçe gerilemiş, tarikatların ve cemaatlerin arka bahçesine dönüştürüşmüş ve bugün artık Türkiye’deki üniversiteler arasında 92. sırada ancak kendine yer bulmaktadır.
15 Temmuz öncesinde FETÖ’nün kontrolünde olan üniversite daha sonra farklı cemaatlere teslim edilmiş, kalan az sayıda akademisyende bu süreçte baskı ve mobbing uygulamalarıyla ya istifa etmek zorunda bırakılmış ya da farklı üniversitelere geçiş yapmaya mecbur bırakılmıştır.
Son olarak Türkiye’deki üniversitelerin başarı ortalamalarını hesaplayıp, bilimsel verilerle üniversiteler arası başarı sıralaması yayınlayan ve yayınladığı veriler genel kabul gören URAP’ın 2023-2024 Türkiye sıralamasında Dicle Üniversitesi 12 sıra birden gerileyip 92. sırada yer aldı.
Kâr amacı gütmeyen bir kurum olan URAP, her yıl Türkiye ve dünya üniversite sıralamalarını toplumsal bir hizmet olarak yapmaktadır. URAP’ın değerlendiresi Dicle Üniversitesinin geldiği aşamayı göstermesi açısından oldukça önemlidir.
Yine geçmişte üniversite yönetimleri hakkında yolsuzluk iddiaları kamuoyuna yansımış, bazı ihalelerin usulsüzce belirli kişilere verildiği iddia edilmiş ancak bu iddialar etkin bir soruşturmanın konusu yapılmamıştır.
Rektör başta olmak üzere üniversitenin yönetici kadrolarına yapılan liyakatsiz atamalarda üniversitenin yönetimsel olarak zayıflamasına neden olmuş, üniversite içerisindeki demokrasi kültürünü zedelemiştir.”
MİLLİ EĞİTİM BAKANINA 9 SORU SORDU
Konuya ilişkin Millî Eğitim Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede Milletvekili Eren şu soruları sordu:
1- URAP’ın 2023-2024 Türkiye sıralamasında Dicle Üniversitesi'nin 12 sıra gerileyerek 92. sıraya düşmesinin nedenleri nelerdir ve bu durumu düzeltmek için hangi adımlar atılacaktır?
2- Dicle Üniversitesi'nde KHK'lerle uzaklaştırılan akademisyenlerin sayısı kaçtır ve bu akademisyenlerin ne kadarı üniversitelerine geri dönebilmiştir?
3- Son 10 yılda Dicle Üniversitesinden kaç akademisyen istifa etmiştir? Bu istifaların gerekçesi nedir?
4- Son 10 yılda Dicle Üniversitesinden kaç akademisyen mobbing ve baskı nedeniyle başka üniversitelere geçmiştir?
5- Üniversite içerisindeki mobbing ve baskı uygulamalarına karşı ne tür önlemler alınmıştır ve alınması planlanan önlemler nelerdir?
6- Üniversitenin tarikat ve cemaatlerin etkisi altına girdiği iddialarıyla ilgili olarak herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa bu soruşturmaların sonuçları nelerdir?
7- Dicle Üniversite yönetimi hakkında son 10 yılda yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla ilgili kaç soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmaların sonuçları nelerdir?
8- Rektör ve diğer yönetici kadroların atamalarında neden liyakat ilkesi gözetilmemektedir? Bu atamalarda siyasi sadakat mi yoksa akademik yeterlilik mi ön planda tutulmaktadır?
9- Öğrencilerin eğitim kalitesinin düşmesi ve üniversitenin akademik bağımsızlığının zedelenmesiyle ilgili şikayetlerine yönelik hangi somut adımlar atılmaktadır?