HABER - Mehmet Rumet SOYLU

Başkalarının duygularını anlamaya çalışma ve bu duyguları karşıdaki kişinin yükünü azaltma adına paylaşma sanatıdır empati. Saniyeler içinde, kendini tamamen mümkün olmasa da olabileceği kadar karşıdaki birinin yerine koyup o an yaşadıklarını hissetmeye çabalamak ve ona göre bir hareket alma sanatıdır da ayrıca.
Başkalarının gözünden olaylara bakmayı içerir. Başka bir deyişle, başkasının elbiselerini giyip onun yaşadıklarını anlamaya çalışma olarak da ifadelendirilebilir. Bu sayede insan kendisini de tanıyıp anlamayı başarır. Böylelikle hem kendine hem de başkasına karşı yüksek duyarlılık sahibi olur insan.
Empati, başkalarının kendilerini anlaşılmış olduklarının yolunu açtığı gibi, farklı bakış açıları ve hayat tarzlarına saygı duymayı da beraberinde getirir. 
Empati kurmak için, iyi bir gözlemci ve dinleyici olmak gerek.


Yanı sıra, sorgulamadan önce anlamak için azami bir çabanın içinde olmak önemli bir durumdur.
Karşı tarafın duygularına tepkiler vermek ve onu dinlendiğine dair ikna etmek, ona değer vermek ve içinde bulunduğu sorunun çözülebilir olabileceğine ikna etmek lazım.

Empati, başka birinin yerine tamamen geçebilmek değildir bu mümkün de değil. Bunun yanı sıra zaman zaman yorucu da olabilir empati. 
Ayrıca, sizi yorup aşırı strese soktuğu zaman kendimizi sınırlandırabileceğimiz bir durumdur empati.
Empati kurabilme becerisi herkeste olmayabilir ama pek ala geliştirilebilir.
Bunun için de; insanları dinleyebilme, kendimizi hayatımızın herhangi bir alanında bulunsun ya da bulunmasın birilerinin yerine kararlı ve hızlı koyabilme, içeriğini bilmeden kimseyi yargılamama, etkin ve yerinde bir iletişim kurabilme konularında ilerleterek empati konusunda gelişimimizi sağlayabiliriz.

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU