YÖK Başkanlığı’na Aralık 1995’te atanan ve 2003’e kadar iki dönem bu görevi yürüten Kemal Gürüz döneminde KKTC’deki üniversitelerin denkliği ile ilgili bazı düzenlemeler yapılmıştı.
Gürüz, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, o dönemde KKTC’de toplam 6 üniversitenin faaliyette olduğunu ve bunların hepsinin çok sıkı denetlendiğini anlattı.
KKTC’de denetlenen üniversitelerden sadece birinde sorun olduğunu söyleyen Gürüz, Girne Uluslararası Amerikan Üniversitesi’nin soruşturma sonucunda 1996’da kapatıldığını, ancak ismi Girne Amerikan Üniversitesi olan ve halen faaliyetini sürdüren üniversitede böyle bir sorun olmadığını kaydetti.
“BELKİ İSİM BENZERLİĞİ NEDENİYLE KARIŞTIRILIYORDUR”
Girne Amerikan Üniversitesinin de ÖSYM kılavuzuna alındığını ve sınavla girilir hale getirildiğini, halen de başarılı bir üniversite olduğunu ifade eden Gürüz, “Ekrem Bey’in okuduğu Girne Amerikan Üniversitesi. Belki isim benzerliği nedeniyle karıştırılıyordur” dedi.
“GİZLİ SAKLI BİR ŞEY YAPILACAĞINI SANMIYORUM”
Kemal Gürüz, yatay geçişlerin YÖK’ün mevzuatına göre üniversiteler arasında yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
“İmamoğlu’nun yatay geçişinde bir problem görmüyorum. İstanbul Üniversitesi büyük ve köklü bir üniversite. Fakültelerin kurulları var, başvurular incelenir, kurallara göre bakılır. Böyle bir üniversitenin yanlış yapacağını sanmıyorum. Her şey açık yapılır, gizli saklı bir şey yapılacağını sanmıyorum.”
DİPLOMA TARTIŞMASI SORUŞTURMAYA DÖNÜŞTÜ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında diploma tartışmaları Eylül 2024’te başladı. Veryansın TV Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay, İmamoğlu’nun Kıbrıs’tan İstanbul Üniversitesi’ne geçiş sürecinde şaibeler olabileceğini öne sürdü. Atay, “İmamoğlu Kıbrıs’ta Girne Amerikan Üniversitesi’nde okudu herhalde. Okuduğu bölüm mühendislik. Sonra İstanbul Üniversitesi’ne işletmeye geçti. O dönemde Girne Amerikan Üniversitesi YÖK onaylı değil” iddiasında bulundu.
İBB yönetimi iddialara karşı İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi diplomasını paylaştı. İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun da yüksek lisans belgesini kamuoyuyla paylaşarak iddiaları yanıtladı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise Kasım 2024’te iddialar ile ilgili “Türkçe okuduğunu anlama yetisi olsaydı iyi bir üniversite kazanırdı. Hiç böyle bir katakulliye kalmadan doğru dürüst bir üniversite bitirirdi. Demek ki okuduğunu anlama problemi var, bu net. Zaten üniversite tercihiyle ilgili yaşadığı süreçte de yaşananlar bunu gösteriyor” dedi.
DİPLOMA TARTIŞMASI MECLİS’E TAŞINDI
Konu Aralık 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda da tartışma yarattı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve AKP Grup Başkanı Abdullah Güler arasında yaşanan tartışmada Güler, “İmamoğlu’nun üniversite kazanıp kazanmadığı belli değil ve bir anda İstanbul Üniversitesi’nin İngilizce bölümüne geçiş yaptı” iddiasında bulundu. Emir ise “Sayın İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili bir sorun varsa YÖK elinizde, yargı elinizde. Bakarsınız, denetlersiniz; gereğini yaparsınız” yanıtını verdi.
Ekrem İmamoğlu’na diplomasının sahte olduğu iddiasıyla “resmi belgede sahtecilik” soruşturması başlatıldı. İmamoğlu, bu soruşturma kapsamında 5 Mart’ta ifade verecek.