Fuat Bulut/Özel Haber
Güneydoğu Ekspres- Maraş merkezli depremin yıkıcı etkisini gösterdiği kentler arasında yer alan Diyarbakır’da 7 bin yıkıldı, binlerce evde ise hasar meydana geldi. 6 Şubat’ta yaşanan 7.7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremden sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Diyarbakır İl Müdürlüğü, kent genelinde yaptığı çalışmalarda 4 bin 612 yapıda “ağır”, 3 bin 428 yapıda “orta”, 45 bin 245 yapıda ise “az” hasar tespit etti.
Hasar tespiti ile birlikte önlemlerin acil yıkılacak binaların çevresinde alınması, “ağır hasarlı” yapıların kapısına sadece güvenlik şeridi konulması, olası bir faciaya davetiye çıkarıyor. Depremin en çok etkilediği merkez Bağlar ilçesinde Cezaevi, Polis Okulu semtleri, Şeyh Şamil Mahallesi, Mevlana Halit Mahallesi, Fatih, 5 Nisan Mahallesi, Kayapınar’da ise Dicle Kent Kavşağı, Park Orman Arkası, Yenişehir’de yıkılan Diyar Galeria önü ve Şehitlik semtinin çevresinde ağır hasarlı yapıların kapısının üzerinde “girilemez, tehlikelidir” ibaresi bulunan mühür ve uyarıcı şeritler yer alıyor. Bu yapıların çevresinde ise herhangi bir önlemin alınmaması dikkat çekiyor. Ağır ve orta hasar raporu verilen binaların önünden ağır tonajlı, toplu taşıma ve özel araçları geçerken, vatandaşlar da normal yaşama devam ediyor. Artçı sarsıntıların ve yeni depremlerin devam etmesi ise faciaya davetiye çıkarıyor.
“Yetkililer acil önlem almalı”
Deprem sonrası yaraların sarılması adına kentte ve diğer afet bölgelerinde büyük yardımlaşma ve dayanışma örneğine imza atan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, yetkililerin acil önlem alması gerektiğini söyledi. Depremden hasar gören binlerce ev nedeniyle 250 bin insanın bulundukları alandan başka yerlere göç ettiğini ifade eden Avşar, ağır hasar ve orta hasarlı yapıların çevresinde önlem alınmasını istedi.
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan DTSO Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, “İlgili kurumların acil yıkılması gereken yapılarla ilgili eylem planı nedir? Hangi zaman aralığında bunlar yıkılacak? Bunların yıkımı yapılana kadar bu binaların etrafında güvenlik önlemi, iş güvenliği önlemi, sokağın güvenliği nasıl sağlanacak? Neden yapılmadı şu ana kadar, ya da neden yapılmıyor? Neyi bekliyorlar? Yıkım takvimi nedir bir kere bunu bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey mevcut hasarlı yapıların tehlike işareti veriyor olmasıdır. Bu aynı zamanda faciaya davetiyedir” dedi.
“Hasarlı binaların altın işyerleri açık, pazarlar kuruluyor”
Ana arteller üzerinde acil yıkılması gereken binaların olmasına rağmen trafik akışının devam ettiğini, yine semt pazarlarının kurulduğunu, içinde kimsenin barınmadığı bina altlarında işyerlerinin açık olduğunu ifade eden Avşar, “Yetkili ve ilgili kurumları, olası bir facia yaşanmadan görevlerini yapmaya devam ediyoruz” dedi.