Güneş OCAĞA 

FilmAmed Belgesel Film Festivali, Diyarbakır'da 3 yıl aradan sonra Ortadoğu Sinema Derneği öncülüğünde yarın başlıyor. 1 Ekim’e kadar devam edecek festivalde, 31 film izleyiciyle buluşacak. Söz konusu filmlerden 13’ünün yönetmeni kadınlardan oluşuyor. Ayrıca festival kapsamında bir panel ve bir de forum düzenlenecek. Film gösterimleri, Amed Şehir Tiyatrosu, Zarok Ma, Dicle Kültür Sanat Derneği, Bezgin Bekir Sinema Salonu’nda sinema severler tarafından izlenecek.
Uzun bir aradan sonra başlayacak olan festivalin önemine dair Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıklamalarda bulunan Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği Üyesi Metin Ewr, “Yaşanan siyasi atmosfer ve dünyayı sarsan pandemiden kaynaklı FilmAmed Festivali’ne ara vermiştik. Şimdi dost ve STK’larla yeniden festivali başlatıyoruz. Festivale karşı yoğun bir ilgi ve coşku var. Bunu verilen desteklerden hem de film başvurularında bunu gördük. Şuan büyük bir coşku var, bunu gösterim esnasında yaşanacak olan yoğunlukta da görmüş olacağız. Bu coşku ve heyecan bize büyük bir mutluluk verdi, bizde bu heyecanla festivali başlatıyoruz” dedi.

‘FİLMAMED SADECE BİR TEMAYA SIKIŞTIRILMAMIŞ’
FilmAmed’i sadece bir temaya sıkıştırmayacaklarını belirten Ewr, “Toplumsal gerçeklik neyse sinemacılar da onu belgeliyor. Bizim için sadece bir çerçeve yok. Bu yıl, ekolojiden kadına, insan haklarından işçi haklarına, ana dilden savaşın etkilerine ve ekmek kavgasına kadar geniş yelpazeli bir temaya sahibiz” diye konuştu.
“Söz konusu filmlerden 13’ünün yönetmeni kadınlardan oluşuyor” diyen Ewr, şöyle devam etti: “Önceki yıllara oranla kadın yönetmen sayısı da çoğalıyor. Buda sinema için sevindirici bir gelişme. FilmAmed’e kadınlar için özel bir yer ayrılıyor. Ki daha önce de bu böyleydi. Sergileri ve panelleri gerçekleşiyordu. Bu yıl da bir panel olacak ve kadın yönetmenlerin katılımıyla gerçekleşecek. Tabi bir de seminerimiz olacak.”
 

TÜM SİNEMASEVERLERİ DAVET EDİYORUZ’
Tüm sinemaseverleri FilmAmed günlerine davet eden Ewr, son olarak şunları kaydetti: “Uzun bir aradan sonra gerçekleştireceğiz. Bir boşluğu da doldurmuş olacağız. Her gün toplum içerisinde olaylar yaşıyoruz ve bu olaylar insanları incitiyor, rahatsız ediyor. Dolayısıyla toplumsal olaylar neyse, belgesel de o gözdür. Gerçeklik her zaman tersyüz ediliyor, görülmemesi ve duyulmaması isteniyor. FilmAmed’e esasında buna bir tavırdır. Tüm sinemaseverleri davet ediyoruz. Toplumsal gerçekliğin hafızasını canlı ve diri tutalım.”