Fatma TEMEL-Veli BALTACI
Diyarbakır Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “5. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı”, 14-19 Kasım tarihleri aralığında ziyaretçilere açık olacak.
Tunceli’den fuara katılan Hüseyin Yıldız, “Bizler dersimden geldik Munzur yayla ve bal kültürünü dersimin yöresel ürünlerini Diyarbakır halkına ve konuklarımıza tanıtmaya geldik. Munzur efsane balı 2000-3000 rakımlarda aldığımız ballardır. Balımız kesinlikle doğaldır, organiktir. Munzur dağlarında 150 bin bitki ve çiçeğin dünyada olmayan ilimiz de dersim bölgesinde bitkilerden elde etmiş olduğumuz ballarımızdır. Ballarımız kekik, geven, diken ballarından oluşuyor” dedi.
Fuara İzmit pişmaniyesiyle katılım sağlayan Muhammed Erdem, “Pişmaniyelerimiz İzmit’ten geliyor. Taze ve günlük kendimiz yapıyoruz. Diyarbakır’da da yerimiz var. Ahmet Kaya Caddesi’nde herkesi bekleriz. Lokumlarımız, karadutlarımız, yabanmersini, nar ekşisi ürünlerimiz var. Fuara uzun zamandan beri katılıyoruz. Şuan iyi gidiyor ve daha iyi olacağına eminim. Çünkü Diyarbakır halkı pişmaniye çok seviyor” diye konuştu.
‘DİYARBAKIR HALKI GAYET İLGİLİ’
Hakkâri’nin ata tohumlarını fuara getiren ve kendi üretimi olan değirmenlerle öğüten Necmettin Acar, “Hakkâri değirmeninin sahibiyim. Biz bu fuara Hakkâri’den katılıyoruz. Hem değirmen taşlarını hem değirmenin kendisini hem de tahin ve susam işlemesini yapıyoruz. Ben bu fuara daha önce katılmadım ikinci günündeyiz. İyi bir organizasyon, verimli bir çalışma. Ama daha iyi olabilir. Daha iyi olması Diyarbakır’a yakışır bizim de istediğimiz şey bu. Buraya da severek geldik. Hakkâri’nin ata tohumu dediğimiz sussam tohumu, Nastori vr Keldani kültüründen gelen bir yöntemle bunu işliyoruz. Tohumlarda bahsettiğim medeniyetlerden kalma tohumlar. Değirmenlerde aynı şekilde. Çevre illerde sözleşmeli olarak üretim yapıyoruz. Kendi tohumuz ve ürünlerimizi kendi değirmenlerimizde işliyoruz. O yüzden kalite ve damak tadı olarak daha farklı bir ürün” diye konuştu.
Trabzon’dan fuara katılım sağlayan Reşat Çetinkaya, “Buraya Trabzon’dan geliyoruz. Gümüşhane ve Giresun yöresel ürünlerini satıyoruz. Ürünlerimiz tamamen doğaldır. Glikoz kullanmıyoruz. Ekşi pestillerimiz; kızılcık, erik, dut, keçiboynuzu. Cevizli sucuklarımız mevcut. Diyarbakır halkı gayet ilgili, fuar baya kalabalık ve insan akışı çok oluyor. İkinci kez katılıyoruz ve bu fuar diğerine göre daha iyi bence” dedi.
‘FUARIN ÇOK BÜYÜK BİR FAYDASI VAR’
Van’ın yöresel lezzetleriyle fuara katılan Fazıl Okyay, “Van’ın bütün yöresel ürünlerini Diyarbakır halkı için getirdik. Diyarbakır halkını bekliyoruz. Van’ın en meşhur otlu peyniri ürünümüz var. Yaklaşık her küpün içerisinde 6-7 çeşit ot vardır. Bu otlar genelde Van’ın endemik bitkileridir. Ve otlu peynire asıl lezzetini veren bu otlardır. Fuara iki gündür geldik. Katılımların olacağını bekliyoruz. Daha önceki fuarlar daha yoğundu. Biraz da ekonomik sıkıntılardan da kaynaklı olabilir. Diyarbakır halkını bekliyoruz” diye konuştu.
Kadın kooperatifi olarak fuara katılım sağladıklarını söyleyen Songül Alaylı, “Burada gözleme yapıyoruz. Sirkelerimiz var. Elma sirkesi, pestil, nar ekşisi badem ve cevizimiz var. Birçok organik yöresel ürünlerimiz mevcut. Fuara Çüngüş Girişimci Kadınlar Kooperatifinden katılıyoruz. Daha öncede fuara katıldık ve ilgi var. Son zamanlarda organik ürünlere olan ilgi daha çok arttığı için fuarlara çok büyük bir ilgi var. Hem halk için hem de bizim için faydalı. Fuarın kooperatiflere çok büyük bir faydası var. Ürünlerimizi tanıtıyoruz, satışımızı yapıyoruz” dedi.