Politika

HEDEP’li kadınlardan ‘eşit temsiliyet’ ilkesi

HEDEP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Konferansı'nın sonuç bildirgesinde, karar alma mekanizmalarının tümünde eşit temsiliyet ilkesiyle hareket edileceğine vurgu yapıldı.

Abone Ol

HEDEP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Konferansı'nın sonuç bildirgesinde, karar alma mekanizmalarının tümünde eşit temsiliyet ilkesiyle hareket edileceğine vurgu yapıldı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (HEDEP) Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Dün "Jin Jiyan Azadî ile Özgür Yerel Yönetimlere" şiarıyla gerçekleştirilen konferansın sonuç bildirgesinde, "eşit temsiliyet" vurgusu yapıldı.

Bildirgede, şu ifadelere yer verildi:

"2014 yılında gerçekleştirildiğimiz yerel seçimlerde eş başkanlık, eşit temsiliyet ilkemizi bütün mekanizmalarımızda hayata geçirdik. Sistemimize yönelik saldırılar karşısında tek bir adım dahi geri atmadık. Çünkü bizler yerel yönetimleri belediye binalarına sığdıran değil, yerinden yönetimi esas alan yerelden demokrasiyi hayata geçirenleriz. Karar alma mekanizmalarının tamamında söz ve karar yetkisini eşit temsiliyet ilkesinden hareketle hayata geçirdik. Köylerden mahallelere, ilçelerden illere yine eşit temsiliyet ilkemizden hareketle meclislerimizi oluşturduk.

 Binbir emek ve mücadele ile ördüğümüz sistemimizin kriminalize edilmesi, kayyım uygulamaları ve artan saldırılara karşı daha güçlü bir mücadeleye ihtiyaç olduğu açığa çıkmıştır. Sadece eşit temsiliyet ve eş başkanlık ilkesi değil, karar mekanizmalarında kadınların daha fazla yer almasını sağlamak önceliğimiz olacaktır. Özellikle yerel seçimlere giderken sistemimizi en güçlü şekilde öreceğimizin sözünü veriyoruz. İl genel meclis üyelerimizden belediye meclis üyelerine, belediye eş balkanlarına kadar kadınların yerel yönetimlerde aktif bir şekilde yer almasını sağlayacak politikalarla yerel seçimleri karşılayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Kadına yönelik şiddetle mücadelemiz elbette ki kurumlara sığdıramayacak kadar büyük bir mücadeledir. Ancak kayyımlar eliyle kapatılan kadın merkezlerimizi, sığınaklarımızı yeniden açacağız. Kadın yoksulluğuna, işsizliğine karşı kendi üretim alanlarımızı yeniden oluşturacağız.

Kadın mahalle ve köy meclislerimizi oluşturarak, kentlerimizi yaşama alanlarımızı koruyarak, yerinden ve yerelden demokrasiyi esas alarak, eş başkanlık sistemimizi en güçlü şekilde savunup tüm mekanizmalarımızda işlerli hale getirerek bunu yapacağız.”

Bildirgede asimilasyona karşı Kürt dilinin gelişimine öncülük edileceği ve ranta dayalı siyasete karşı mücadele edileceği vurgulandı.