HABER - Fatma TEMEL
Türkoğlu, DİSK-AR’ın Ekim ayında yayınladığı, “İşsizlik ve istihdamın görünümü” raporunda kadın işsizliğinin yüzde 35,7 olduğunu, her 10 kadından sadece üçünün çalışmasının kadın yoksulluğunun geldiği boyutu gösterdiğini vurguladı. Türkoğlu, “Hasta, engelli, yaşlı, çocuk bakımı kadınların omuzlarına yüklenirken bu hizmeti sunan kadınların emeği yok sayılmakta ve görülmemektedir. Özellikle hasta, yaşlı, engelli bakımı sunan kadınlara evde bakım ücreti adı altında sunulan 7.608 TL bakıma ihtiyaç duyan kişilerin ihtiyaçlarını dahi karşılamazken bu hizmeti sunan kadınlardan bu ödenekle yaşamlarının sürdürülmesi istenmektedir. Yine yoksulluktan kaynaklı evlerini yaşam alanlarını terk ederek mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya giden kadınlar eşit işe eş değer ücret almadıkları gibi aldıkları çoğu zaman 500 TL’yi aşmayan ücretler kadınların bir günlük ihtiyaçlarını dahi karşılamamaktadır. İzmir’in Selçuk ilçesinde 5 çocuğunu evde bırakıp hurda toplamak zorunda kalan ve evde elektrik sobasından çıkan yangınla 5 çocuğunu kaybeden kadının hikayesi kadın yoksulluğunun nasıl derinleştiğini gözler önüne sermektedir.” dedi.
BAKAN GÖKTAŞ’A SORULAR YÖNELTTİ
Türkoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıltması amacıyla verdiği önergede şunları sordu:
“*Kadın yoksulluğunu ve işsizliğini gidermeye dönük Bakanlığınız hangi politikaları üretmiştir? Bu politikalar kadın istihdamını kaç oranında arttırmıştır?
*Bu ülkede her 10 kadından sadece 3’ü çalışıyorsa geriye kalan her 10 kadından 7 kadın geçimini nasıl sağlamaktadır?
*Evde bakım hizmeti sunan kadın sayısı kaçtır? Hasta, yaşlı, engelli bakımı hizmetini kadınlara yüklenmesinin önlenmesi için Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
*Ev emekçisi kadınların sosyal güvence, emeklilik hakkı talepleri için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?”
*Fabrikalarda, atölyelerde emek sömürüsüne karşı direnen kadın işçilerin taleplerinden haberdar mısınız? Bu taleplerin yerine getirilmesi için Bakanlığınızın bir girişimi olmuş mudur?
*2024 yılının ilk 10 ayında kaç kadın mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadın sayısı kaçtır? Mevsimlik tarım işçisi kadınların yaşadığı emek sömürüsünün giderilmesi için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmıştır?
*Türkiye’de kadın yoksulluğunun tüm boyutları ile araştırılarak buna uygun politikaları hayata geçirecek bir araştırma yapılacak mıdır?
*Bakanlığınızın kadın yoksulluğu çalışan kadın dernekleri, kurumları ile birlikte hareket etmemesinin nedenleri nelerdir?