Fatma TEMEL-ÖZEL
Diyarbakır’ın merkez Yenişehir İlçesi’nde 3 kez test edilen ve hasarsız raporu verilen 8 katlı Çiçek Apartmanı’na ağır hasarlı raporu verildi. Bina sakinleri mağdur olduklarını ve itiraz için olayı yargıya başvuracaklarını söyledi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, 6 Şubat’ta meydana gelen depremden etkilenen Diyarbakır’da yürütülen hasar tespit çalışmaları sona erdi. Yapılan kontrollerde 8 bin yapıda “orta” ve “ağır” tespit edildi. Daha önce üç kez kontrolden geçip hasarsız raporu verilen merkez Yenişehir İlçesi Yenişehir Mahallesi’ndeki 8 katlı Çiçek Apartmanı’na bu kez ağır hasar raporu verildi.
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Çiçek Apartmanı sakinleri, 9 Haziran’da kapılarına gelen ve binanın boşaltılmasını isteyen polis ve zabıtaların bildirimi ile olaydan haberdar olduklarını söyledi.
“Tebligat gelmedi, polis ve zabıta haber verdi”
Daha önce hasar tespit çalışmalarında binaya ‘hasarsız’ raporu verildiğine dikkat çeken bina sakinleri, şunları söylediler:
“Ağır hasarlı binaya az hasar veriliyor, az hasarlı binaya ağır hasar veriliyor. Hasarsız binaya da hasarlı veriyorlar. Bu işe artık bir çözüm bulunsun. İş çığırından çıkmış durumda. Depremin ilk günlerinde binamıza gelip baktılar. Hasarsız deyip gittiler. 3 kez ekip geldi ve yine hasarsız raporu verdi. Ondan sonra haberimiz yokken gelmişler ve binaya ağır hasar raporu vermişler. Bu işte başka bir iş var. Bir rant dönüyor. Geçen hafta polis ve zabıtalar geldiler, bina ağır hasarlıdır boşaltın dediler. Bize daha önce herhangi bir tebligat gelmedi, bilgimiz de yoktu. Biz mağduruz. Sadece bizim binamız değil, Yenişehir bölgesinin birçok kısmı öyledir. Ya bunu tam teşekkülü bir incelesinler ya da bu kadar insanı mağdur etmesinler. Devlet büyüklerinden bunu istiyoruz.”
“Gelip ayrıntılı inceleme yapsınlar”
Yetkililerin binayı boşaltmak için 3 gün süre verdiğini söyleyen bina sakinleri, şöyle devam ettiler:
“Bize 3 gün içinde boşaltın dediler. İtiraz için avukat tuttuk. Mağdur olduğumuz yetmiyormuş gibi bir de avukata 50 bin TL para vereceğiz. Karot testi yapın dediler, karot testi için de 50 bin lira vereceğiz. Nasıl olacak? Bu değirmenin suyu nerden geliyor? Hem bina sakinleri olarak hem de esnaflar olarak mağduruz. Hasar tespite bir çekiçle gelmişler, çekici sağa sola vuruyorlar. Öyle karot mu alınır? Adamların karot cihazları var, teknoloji ilerlemiş. Gelsinler tam teşekküllü bir test yapsınlar. O da yok. İki tane adam gelmiş çekiçle sağa sola bakıyor. Çürüktür diyor. Hadi çürük diyelim, 4 ay geçti depremin üstünden beni 4 aydır neye oturtuyorsun burada o zaman? Bu insan canının hiç mi değeri yok sizin için? Maden öyle bir şey var ilk gün adamlar geldi dediler bina sağlam. 3 ay sonra iki adam geliyor çekiçle sağa sola vurup ağır hasarlı diyor. Peki, o kadar artçı deprem oldu burada ya bize bir şey olsaydı? Bunun hesabını o zaman kim verecekti?”
‘Gideceğimiz bir yer yok’
Binanın tekrar hasar tespit testinden geçmesini talep eden bina sakinleri, “Biz bina sakinleri ve esnaflar olarak buna itiraz ediyoruz. Binamızın tekrar test edilmesini talep ediyoruz. Yazıktır ya. Başka bir rant döndüğünü düşünüyoruz. Ve biz bu binadan çıkarsak gideceğimiz bir yer yok. 3 bin liralık evler 8 bin lira kira istiyor. Memur şartı koşuyorlar. Benim imkânım yok zaten. Bu binadaki kimsenin imkânı yok. Hani devletimiz nerde? Önlem alsınlar. Çevre şehirciliğe gittik. Bu saatten sonra yapacağınız bir şey yok diyorlar. Çünkü sisteme düşmüş diyorlar” dediler.