Özel Haber- İbrahim İnanç Yıldız

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ocak ayında 45 ilin ihracatını artırdığını açıkladı. İhracatta; İstanbul yüzde 0,3 azalışa rağmen toplam 4 milyar 330 milyon dolarla birinci oldu. Kocaeli yüzde 5,7 artış ve 2 milyar 504 milyon dolarla ikinci, İzmir yüzde 1,3 artış ve 1 milyar 851 milyon dolarla üçüncü, Bursa yüzde 0,4 artış ve 1 milyar 275 milyon dolarla dördüncü, Mersin ise yüzde 31,2 artış ve 891 milyon dolarla beşinci sırada yer aldı. Mersin aynı zamanda ocakta geçen yılın aynı ayına göre ihracatta 212 milyon dolarla en fazla artış sağlayan il oldu.

Mersin’de faaliyet yürüten iş insanı Savaş Kaya, ortaya çıkan tabloyu Güneydoğu Ekspres’e değerlendirdi.

"İHRACATIN ÇEŞİTLENMESİ GEREK"

Ülke genelinde ihracatın yavaş artış göstermesine rağmen Mersin’de 31.2 seviyesinde artış göstermesinin kendilerini sevindirdiğini, ancak sektörel çeşitlilikte halen geride olduklarını ifade eden Kaya, “Mersin ihracat çeşitliliği ve sektörel çeşitliliği açısından da baktığımızda yerli 288, yabancı 59, yerli-yabancı 38 toplamda 385 firma ile Türkiye’nin ikinci büyük serbest bölgesi, limanı, sanayi bölgesi tarım, gıda ve turizm sektörleriyle beraber lojistik merkez halinde olup, kent dış ticaret gücü ile ülke ticaretinde önemli bir yer haline getirmiştir. En yüksek ihracat yaptığımız ülkelerin doğu ülkeleri olması, teknolojik, inşaat, sanayi ve tarım anlamında üretimin, ihracatını çeşitlenmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

"ENFLASYON VERİLERİ TİCARETİN GELİŞMESİNDE ENGEL"

2024 yılının başlarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm firmalara ihracat yapması için çağrıda bulunduğunu hatırlatan Kaya, ancak buna uygun geliştirici adımların atılmasında teşvik edici politikaların halen uygulamaya geçmediğini söyledi.

İç piyasanın uzun bir süredir yara aldığını belirten Kaya, “Enflasyon verileri iç piyasadaki ticarettin gelişmesinin önünde en büyük engel görünmektedir. Üretimin yavaşlaması, iç piyasadaki dengelerin değişmesi, Türk lirasının üzerindeki yüksek baskı koşulları ne yazık ki ülkenin ekonomik refahın gelişmesini sekteye uğratıyor” dedi.

"YENİ PAZAR YERLERİ İÇİN ADIMLARIN ATILMASI LAZIM"

Mersin’de ihracat oranın fazla artış göstermesinin başında serbest, liman ve organize bölgesinin olmasının olduğunu ifade eden Kaya, “İhracatın aylara göre sürekli artış oranı yakalaması için doğru ekonomik politikalar ile ihracat hacminin yüksek olduğu komşu ülkelere yönelik adımların atılması gerekiyor. Ağırlıklı piyasası olan Akdeniz ülkeleri ile potansiyeli yüksek ürünlerin pazarlama stratejisi, yeni pazar yerleri bulmaya yönelik geliştirici adımların atılması lazım. Aynı zamanda eş zamanlı iç piyasada da insanlarımızın refahını sağlayacak istihdamın sağlanmasına yönelik olumlu tabloların yaratılması önem arz ediyor. İhracat oranlarının yüksek olması iç piyasada ekonomik rahatlama anlamına gelmez. Çünkü iç ve dış pazardaki talep koşuları ülkeler arası sermaye ve iş gücü maliyet farklılıkları, enflasyon oranlarındaki farklılıklar, döviz kurları, ekonomik ve ticaret politikalar ile teknolojik gelişme farklılıkları gibi birçok unsurun iç piyasada dengede tutulmasının sağlanması gerekiyor” dedi.

"IRAK’IN HEDEF ÜLKE LİSTESİNDEN ÇIKARILMASI BİRÇOK SEKTÖRÜ BATIRACAK"

Türkiye’nin özelikle Irak’ı ihracat hedef ülkeler listesinde çıkarma kararını doğru bulmadığını söyleyen Kaya, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin son 10 yılda Irak ile ihracat verilerine baktığımızda her yıl sürekli artış olduğunu biliyoruz. Ülkemizin dünya ihracatında ana ihracat ülkeleri arasında Irak gelmektedir. Bugün 11 bin 500 firmanın ihracatıyla Türkiye ve Irak iki önemli ticaret ortağı haline gelmiştir.  Özelikle Türkiye’de üretilen birçok ürünü ihraç etiğimiz ülkelerin başında Irak gelmektedir. Çok sayıda sektörde şirketler Irak’ta faaliyet yürütmektedir. Bu karar uzun vadede ihracatçıları ve lojistikçileri yeni bir pazar yeri ile rota alternatifleri bulma arayışlarına itecektir. Bu süre zarfında ihracat boşluğunun oluşması birçok sektörün batması gibi sonuçları doğuracaktır. Bakanlığın aldığı bu kararın mantıktan uzak olduğunu ve vazgeçilmesini ifade etmek istiyorum.”

Muhabir: İbrahim İnanç Yıldız