İtalya, Britanya ve Japonya 13 Aralık’ta anlaştıklarını duyurdu.
Açıklamaya göre yeni ortak girişim 2025 ortalarında kurulacak. Leonardo, JAIEC ve BAE Systems girişimden üç eşit pay alacak.
BBC Türkçe‘nin aktardığına göre üretilecek altıncı nesil savaş uçağının Amerikan F-35’ine rakip olması ve ‘EuroFighter Typhoon’ jetlerin yerini alması bekleniyor.
Uçak 2035’te hizmete girecek ve en az 2070’e kadar kullanılacak.
Leonardo CEO’su Roberto Cingolani uçak hakkında şu açıklamayı yaptı:
“Bu, silahlı insansız hava araçlarından (SİHA) oluşan bir filoyu kontrol edebilen, radara görünmeyen bir savaş uçağı. Pratikte, bir tür uçan süper bilgisayar olacak: Onu gökyüzündeki bir uçak gemisine benzetmeyi seviyorum.”
Projenin ilk aşamasında ana uçağın geliştirilmesi için üç imzacı ülke 45 milyar avro yatırım yapacak.
İkinci aşamadaysa diğer iki temel unsur olan, keşif, saldırı ve önleme amaçlı SİHA, ardından da SİHA sürülerini kontrol edecek yapay zeka yazılımının hazırlanmasına odaklanılacak.
Avrupa’da daha önce benzer bir ortaklığın Fransız-Alman-İspanyol Fcas konsorsiyumu tarafından oluşturulduğunu hatırlatan Leonardo yöneticisi, “Görünen o ki onlar bizden daha geriden geliyor” dedi.
Britanya, İtalya ve Japonya arasında 2022’de temeli atılan GCAP projesine Suudi Arabistan’ın da dahil olabileceği öne sürülmüştü.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani geçen ayki açıklamasında, “Britanya ve Japonya ile yaptığımız anlaşmanın şimdi Suudi Arabistan’a da genişletileceğini düşünüyorum” demişti.
Leonardo CEO’su da konuya ilişkin şunları söyledi:
“Dünyanın geri kalanından da büyük bir ilgi var, Suudi Arabistan gibi ülkeler GCAP’e katılma talebinde bulunuyor. Şimdi ortak girişimin ayrıntılı planlarını belirlemek için birkaç ay çalışmamız gerekecek, ardından yeni ortaklara karar vereceğiz.
Bu tür bir programın toplam maliyeti 100 milyar avronun üzerinde. Katkıda bulunmaya hazır diğer ülkeler memnuniyetle karşılanır.”
Cingolani, Suudi Arabistan’ın projeye ilgisini “GCAP programına bağlanabilecek ve kendilerini büyük Ortadoğu pazarının merkezine yerleştirebilecek bir havacılık endüstrisi yaratmak istiyorlar” diye açıkladı.