Özel Haber ve Fotoğraflar:
Mehmet Masum SÜER
Güneydoğu Ekspres- Göletteki su 150 metre kadar çekilince burada yaşayan kuşlar, bölgeyi terk etmeye başladı. Suların çekildiği alanlarda çatlayan topraklar ve bu alanlarda beslenmeye çalışan az sayıdaki kuşun görüntüleri, küresel ısınmaya bağlı olarak, bölgede hüküm süren aşırı sıcakların dramatik sonuçlarını göz önüne seriyor. Kuruma ve suların çekilmesi böyle devam ederse, kuşların büyük bölümünün göçe başlamadan yaşamını yitirme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiliyor.
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, göletteki su seviyesinin hızla ciddi biçimde düştüğünü, su çekilmesinin ürkütücü boyutlara ulaştığını söyledi. Prof. Dr. Ahmet Kılıç, gölette kalan suların da kaybedilmesi durumunda, buradaki kuşların büyük bir bölümünün göç etmeye başlamadan yaşamlarını yitirecekleri tehlikesine dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Tabiat bizi ciddi bir şekilde uyarıyor. Büyük bir kuraklık yaşanıyor. Aşırı sıcakların bir süre daha devam edeceği belirtiliyor. Bundan dolayı buharlaşma oranı da yüksek. Kuraklıktan ve susuzluktan insanlar nasıl zorlanıyorsa hayvanlar da ve tabiattaki pek çok tür de aynı biçimde zorlanıyor. Suda yaşayan kuşların etkilenmesi doğal olarak daha fazla oluyor. Aynı şekilde su içinde bulunan eklem bacaklılar, yumuşakçalar, balıklar, diğer böcek türlerinde de ciddi bir sıkıntı karşımıza çıkıyor.”