Marmara Denizi'nde en büyüğü 6,2 şiddetinde çok sayıda deprem meydana geldi. Artçıların en büyüğü 5,9 şiddetinde yaşandı.

Sarsıntılar, İstanbul'un yanı sıra İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Ankara ve Uşak'tan da hissedildi. Depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ön raporunu yayımladı.

RAPORDA, ÇEVRE İLLERDEKİ TSUNAMİ İNCELEMELERİ YER ALDI

Kandilli'nin deprem hakkında yayımladığı raporda tsunami hakkında şu ifadeler yer aldı:

"İlgili depremi takiben 6. dakikada tsunami uyarı mesajlarımız ülkemizde AFAD'a, bölgemizde de sistemimize üye olan ülkelerin ilgili merkezlerine iletilmiştir. Istanbul Silivri istasyonunda 3 cm, Tekirdağ Marmara Ereğlisi istasyonunda 2 cm, Balıkesir Erdek istasyonunda 6 cm, Yalova Esenköy istasyonunda 4 cm deniz seviyesi değişikliği gözlenmiştir. Bu gözlemlerle tsunami uyarısı aletsel olarak teyit edilmiştir."

Deprem bölgesi hakkında raporda "İstanbul ili Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun batı uzantısında Marmara Denizi içerisinden geçen ana kollarının etkisi altındadır. Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun ana kuzey kolu İzmit Körfezi’ne kadar uzanıp Marmara çukurlarından geçerek Ganos Fayı’na ve oradan Ege Denizi’ne ulaşmaktadır. Güney kolu ise İznik Gölü’nün güneyinden geçerek Gemlik Körfezi’ne oradan da güney Marmara’ya ulaşmaktadır. Tarihsel dönemde (M.Ö. 1800-M.S. 1900; Soysal ve diğ., 1981) bölgede özellikle İstanbul’un güneyinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun ana kolları üzerinde şiddet değeri 9-10 aralığında olan hasar yapıcı depremler meydana gelmiştir" ifadeleri yer aldı.

ÖN RAPORDA TARİHSEL DEPREMLERE DE YER VERİLDİ

Raporda tarihsel olarak İstanbul'un etkilendiği 7-7,9 büyüklüğündeki depremlere de yer verildi. Fay bölgesinin ana kolları üzerinde meydana gelen depremlerin il merkezine en yakınının 1963 yılında olduğu belirtildi.

Ön raporda şu ifadeler kullanıldı:

"Aletsel dönemde (M.S. 1900-2025; büyüklüğü M≥4.0 KRDAE Deprem Kataloğu) İstanbul’un güneyinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun ana kolları üzerinde büyüklükleri M=7.0-7.9 aralığında hasar yapıcı depremler meydana gelmiştir. İl merkezine en yakın deprem 30 km. uzaklıkta olan 1963 Adalar-İstanbul depremidir."

"DEPREM HAZIRLIĞI" UYARISI

"Her bireyin kendi hazırlığını yapması, afetlere karşı toplumsal direnci artıracaktır" ifadelerinin yer aldığı raporda depreme yönelik alınacak tedbirler kapsamında şu açıklamalar yer aldı:

"Büyük depremlerden sonra meydana gelebilecek Tsunami kıyı bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız için risk oluşturacaktır. Çoğunlukla tsunaminin yaklaştığının ilk işareti büyük bir su dalgası değil, denizin ani olarak geri çekilmesidir. Bu nedenle, deniz kıyısındayken bir deprem hissettiğinizde ve/veya deniz çekilmesi gözlediğinizde tsunami tehlikesini hatırlayın ve hızlı bir şekilde yüksek yerlere doğru gidip kıyılardan uzaklaşın.

Açık denizde ve kıyıya dönemeyecek durumdaysanız mümkün olduğu kadar açık denize doğru gidin. Tsunaminin ilk dalgası geldikten sonra tehlikenin geçtiğini sanmayın; bazen sonraki dalgalar ilkinden daha büyük ve yıkıcı olabilir. İlgili kurumlar “Tehlike geçti!” diyene kadar kıyılara yaklaşılmaması tavsiye olunur."

Kaynak: Rudaw