ÖZEL HABER - Faruk BALIKÇI

İstanbul Esenyurt, Mardin Büyükşehir, Batman ve Şanlıurfa Halfeti belediyelerine kayyum atanmasının ardından AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ilk kez grup toplantısında kayyumlara Anayasa’nın 127. Maddesi’ni gerekçe gösterdi. 
Anayasa Mahkemesi’nin 1988 yılında iptal ettiği madde, 15 Temmuz darbe girişimin ardından KHK ile 10 Kasım 2016 tarihinde kayyumlarla ilgili madde eklenerek yasalaştı. Son 8 yılda ise toplam 147 belediyeye kayyum atandı. Kamuoyunda ise bu maddenin yasal dayanağı olduğu ancak hukuki olmadığı tartışılıyor. 

GEÇİCİ TEDBİR ÖNGÖRÜYOR

Anayasa’nın 127. Maddesi’nde “mahalli idarelerin seçilmiş organlarının, organlık sıfatını kazanmalarına ilişkin itirazların çözümü ve kaybetmeleri konusundaki denetim yargı yolu ile olur” deniliyor. 
Ayrıca “Mahalli İdareler” başlıklı Anayasa'nın 127'nci maddesi, İçişleri Bakanı'na "görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, geçici bir tedbir olarak kesin hükme kadar (görevden) uzaklaştırma" yetkisini veriyor. Ancak bu maddede görevden alınacak belediye başkanının yerine kimin atanacağına ilişkin bir düzenleme yer almıyor.

GÜLEÇ: HUKUKA AYKIRIDIR 

Diyarbakır Baro Başkanı Abdülkadir Güleç, 127. Maddenin 2016’da yapılan yasa değişikliği nedeniyle kayyum dayanağını bu maddeden aldığını ifade ederek, “Belediye meclisi 5 kişilik atanmışlardan oluşuyor. Yasal dayanağı var. Ancak hukuka aykırıdır” dedi.

Muhabir: Faruk BALIKÇI