HABER - Mehmet Rumet SOYLU

Kış aylarında meydana gelen hastalık ve enfeksiyonlar genellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları olanları daha çok etkilemektedir. Hastalık taşıyan kişilerin özellikle de kapalı ortamlarda, öksürmesi ve hapşırması nedeniyle havaya yayılan mikropları, sağlıklı diğer insanlara daha kolay geçmesini sağlamaktadır. Ayrıca, hastalık taşıyanların kullandıkları ve temas ettikleri eşyalarından da kolaylıkla geçiş olabiliyor. Böylesi durumlarda, normal zamanlarda sağlıklı olanların bu durumdan kurtulmaları en fazla 2 hafta sürerken, yaşlı ve kronik hastalıkları olanlarda da biraz daha uzun ve ağır seyir edebilir.

HASTALIK BELİRTİLERİ

Enfeksiyon hastalıklarında en çok ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, kas ve eklem ağrıları ve yoğun halsizlik görülür. 
Kış aylarında, sosyal hayat ve yaşam ortamının yeteri derecede sıcak olmaması soğuk algınlığı riskini daha artırır. 
Kış aylarında olası soğuk algınlığı ve ona bağlı hastalıklara karşı dirençli olmak için her şeyden önce kronik rahatsızlıkları olanların doktorlarına başvurarak genel kontrollerini yaptırmaları faydalı olacaktır. Ayrıca gerek duyulması halinde aşılarını da tamamlamaları gerekmektedir. Kalabalık, havasız ve kapalı ortamlardan olabildiğince uzak durulmalı ve elbette ki soğuktan korunabilmek için havanın durumuna uygun elbiseler tercih edilmelidir. Yakın solunum temasından uzak durulmalı ve ellerin çok sıklıkla yıkanması da önemlidir. İlaç tedavisi mutlaka doktor tarafından tavsiye edilmeli ve uzman bilgisi olmadan antibiyotikler kullanılmamalıdır.

NASIL KORUNABİLİRİZ?

Yanı sıra, C vitamini eksikliğinin giderilmesi de önemlidir. Bunun için de bolca limon, portakal ve bitki çayları tüketilmelidir. Ayrıca dinlenme de iyileşmeyi hızlandırabilen bir etkendir. Hastalık karşısında düşen vücut direncinin tekrar yerine gelmesi için bu takviyelerin olması, hastalık sürecini hızlı atlatmaya neden olacaktır.

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU