Öğretmenlerin görevden alınmasıyla 24 öğrencisi bulunan okul, öğretmensiz kaldı.

İlçeyi 7 kilometre mesafede bulunan köyün muhtarı ve öğrenci velileri, bu yıl okula atanan ücretli öğretmenleri istemediklerine dair İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazı yazdı. Köylüler tarafından istenmeyen ücretli öğretmenler de İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşerek böyle bir durumda okulda kalmak istemediklerini belirtti. Bunun üzerine öğretmenler müdürlük tarafından görevden alındı. Öğretmenlerin görevden alınmasıyla 2023 -2024 ders yılı başladığında okulda ders zili çalmadı.

Köy muhtarı Faysal Gündoğan ‘yedek öğretmen’ olarak tanımladığı ücretli öğretmenlerin yeterince başarılı olmadığını düşündüklerini ve bu nedenle kadrolu öğretmen istediklerini belirtti.

Yetkililerin ve yerel yöneticilerin konuyla ilgilenmediğini öne süren Gündoğan, “Bu sene daha eğitim öğretime başlayamadık. Ondan önceki sene iyi öğretmenler gelmişti ama onları aldılar. Bize ücretli öğretmen verdiler” diye konuştu.

Öte yandan okulun sadece öğretmen sorununun olmadığını bildiren Gündoğan, “Okulumuz kötü durumda, kimse gelip tadilatını yapmıyor. Geçen sene de bu sene de kendi cebimden yaptırdım. Belediyeden, başka yerlerden yardım istedim ama kimse yardımcı olmadı” dedi.

“Öğrencilerimiz şu anda evde oturuyorlar” diyen muhtar Gündoğan, sınıf öğretmeni istediklerini söyledi.

‘ÜCRETLİ ÖĞRETMENİN KAFASI EKONOMİK KAYGILARLA DOLU’

Şanlıurfa Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici ise yaşanan duruma dair şu eleştiriyi getirdi: “Öğretmenlerimiz var, öğrenci var, okul var ama öğretmeni atamıyorsunuz. Onun yerine ne yapıyorsunuz? Geçici çözümler sunuyorsunuz. Eğer yeterli düzeyde öğretmen ataması olmuş olsaydı, bu köyde yaşanan gibi problemler çıkmazdı.”

“Kadrolu öğretmen o köyde niye yok?” diye soran Binici, Urfa'da güncel verilere göre yaklaşık 4 bin-4 bin 500 civarında ücretli öğretmen çalıştığını aktardı.

Ücretli öğretmenlerin ekonomik olarak çok zorlayıcı koşullarda çalıştığını söyleyen Binici, “Bu öğretmenler asgari ücretin altında çalıştırıldığından yeterli verim elde edilmiyor. Ücret nedeniyle öğretmenin kafası sürekli dolu” diye konuştu.

Ekonomik kaygıları olan öğretmenlerin performansının düştüğünü vurgulayan Binici, “Bu sorun bu kadar can yakıcı iken ısrarla Milli Eğitim öğretmen atamasını sınırlı sayıda yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerinde de görüldüğü gibi 130 bin civarında öğretmen açığı var. Beklentimiz bu atamaların bir an önce yapılıp öğrencilerimizin öğretmenlerine kavuşması. Bunun sağlanması gerekiyor, yurttaşlar bu konuda haklı” ifadelerini kullandı.

‘O KÖYE ŞU AN SADECE ÜCRETLİ ÖĞRETMEN ATAYABİLİYORUZ’

Konuyla ilgili ulaştığımız Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir yetkili şu açıklamayı yaptı. “Köylüler buraya atanan ücretli öğretmeni istememişler ve kadrolu öğretmen atamasının dönemleri de belli. Atamalar yapıldı ve bitti. Onun dışında yer değiştirme bu saatten sonra ancak şubat ayında mazeret grubunda olabilir. Malumunuz, yer değiştirmeler nokta tayini olarak yapılıyor. Her öğretmenimiz 40 okul tercih ediyor ve tercih ettiği okula atanıyor. Bir öğretmenimiz, bu okulu tercih ederse buraya kadrolu atanabilir. Başka bir okuldaki kadrolu öğretmen buraya görevlendirilebilir ama bu sefer de diğer okuldaki öğrenciler mağdur olur. Dolayısıyla şu anda oraya sadece ücretli öğretmen verme yoluna gidebiliyoruz. Ancak bunu da köylü istemiyor. Biz de ilçe ile irtibat halindeyiz, konuyu takip ediyoruz.” (duvar)