ÖZEL HABER - Fatma TEMEL / Veli BALTACI

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi ile Silvan İlçesi arasındaki dağlık bölgede bulunan İnkaya Köyü’nde 2021 yılından başlayan arkeolojik kazı çalışması devam ediyor. Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Silvan Barajı bölgesinde devam eden kurtarma kazısı olarak da bilinen arkeolojik kazılarda önemli bulgulara ulaşıldı. En son denizkestanesi bulunan kazılarda, kilise, taş ocağı, kaya mezarları, kaya konutları gibi önemli kültür varlıkları tespit edildi.

Fosilleri Arkeoloji Müzesi’nde

Gazetemize konuşan Diyarbakır Müzesi Müdürü Müjdat Gizligöl, yürütülen kazı çalışmalarında önemli bir bulguya rastladıklarını belirterek “5-7. yüzyıla tarihlenen Bizans Kilisesi’nde çalışmalarımız devam ederken bir denizkestanesi fosiline rastladık“ dedi.  “Tespit ettiğimiz kültür varlıklarının belgelendirme çalışmalarını tamamladık“ diyen Gizligöl, vatandaşların bulunan fosilleri Arkeoloji Müzesi’nde görebileceklerini söyledi. 
Diyarbakır’da 5 arkeolojik kazı devam ediyor

Diyarbakır genelinde toplamda 5 arkeolojik kazının devam ettiğini söyleyen Gizligöl, “Çayönü Tepesi kazısı, Zerzevan Kalesi Kazısı,  Artuklu Sarayı Kazısı ve Eğil Kalesi Kazısı Cumhurbaşkanlığı kararlı kazılar arasında. Başka bir kazı da müzemizin yürütmüş olduğu Silvan Barajı Kurtarma Kazısı’dır“ dedi. 

Kulp’ta Tarih Fışkırıyor Kilise, Taş Ocağı, Kaya Mezarları2

‘Baraj bölgesinde, çok sayıda kültür varlığı tespit ettik’

“Baraj yatağında kalan kültür varlıklarının belgelenmesi ve kurtarılmasıyla ilgili çalışmaların 4. Sezonundayız“ diyen Gizligöl, kazı çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “2021 yılında Kültür Turizm Bakanlığının izni ve Devlet Su İşleri sponsorluğunda Kulp ile Silvan arasındaki dağlık bölgede baraj yapımından dolayı kurtarma kazıları yapıldı. Bahsettiğimiz bölge Diyarbakır’ın kuzeybatısına denk gelen bölgedir. Olabildiğince dağlık ve ormanlık bir alan. Burada çok sayıda kültür varlığı tespit ettik. Tespit ettiğimiz kültür varlıklarının belgelendirme çalışmalarını tamamladık. Gerekli olan yerlerde de kazı çalışmalarına başlamış bulunmaktayız.“

‘Kaya mezarları, kaya konutları tespit ettik’

Kulp’un İnkaya Köyü’nde yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Gizligöl, “5. ve 7. yüzyıla tarihlenen Bizans Kilisesi bulduk ve Taş Ocağı bulduk“ dedi. Gizligöl, “2021 yılında İnkaya Köyü’nde kazı çalışmalarını yoğunlaştırdık. Tonuzlu Sarnıç’ta başlattık. Sonrasında bir kilise yapısına denk geldik. Bizans Kilisesi, 5-7 yüzyıla tarihlenen bir kilise. Onun haricinde çok sayıda işlikler tespit ettik. Kaya mezarları, kaya konutları tespit ettik. Bir taş ocağı tespit ettik, ocakta da çok sayıda mezar kalıntısına denk geldik. Esasında kazılarımız şuan Bizans Kilisesi ve Taş Ocağında devam ediyor. Kültür varlıklarını müze koleksiyonuna kazandırıyoruz“ diye konuştu.

Kulp’ta Tarih Fışkırıyor Kilise, Taş Ocağı, Kaya Mezarları3

‘Diyarbakır esasında 50 ile 5 milyon yıl önce bir okyanustu’

Devam eden kazı çalışmalarında bulunan ve büyük ilgi gören denizkestanesi fosiline ilişkin de bilgi veren Gizligöl,  “Esasında vatandaşlar bu tür haberleri okuduklarında çok şaşırıyor ama Diyarbakır esasında 50 ile 5 milyon yıl önce bir okyanustu” dedi. Gizligöl şöyle devam etti: “Bundan kaynaklı deniz canlıları da mevcuttu. Kazı çalışmalarımızda bir denizkestanesine rast geldik. Önceki yıllarda da çok sayıda kabuklu deniz canlılarının fosilleri bulduk.  Miyosen Dönem dediğimiz döneme ait. 50 milyon yıl ile 5.3 milyon yıl arasında tarihlenen bu fosilinde belgeleme çalışmalarını yaptıktan sonra müzeye getirdik. Arkeoloji Müzemizde de tematik sergi salonu dediğimiz salonda özellikle geçmişten günümüze doğru eserlerinin sergileniyor. Çok sayıda deniz canlılarına ait fosiller de mevcuttur. Vatandaşlarımız Arkeoloji Müzesi’ne geldiklerinde gezip görebilirler.”

Muhabir: Fatma TEMEL / Veli BALTACI