Çevre

Kuraklık barajları vurdu: Doluluk oranları gittikçe düşüyor

Yağışların olmaması, tarım alanlarının sulamasında da kullanılan baraj ve göletlerdeki su seviyesinin düşmesine neden oldu.

Abone Ol

Yaylalarda, dağ ve tepelerde yoldan geçen insanların, otlatılmaya çıkarılan hayvanların su ihtiyacını gidermesi amacıyla yapılan çeşme ve havuzlarda da su kalmadığı saptandı. Uzmanlar, suyun tasarruflu kullanılmaması halinde sonradan daha büyük sorunlarla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

İklim değişikliğinden en çok etkilenen İç Anadolu Bölgesi’nde, su kıtlığı ve kuraklık tehlikesi her geçen gün artmaya devam ediyor. Şubat-Nisan arası dönemde beklenen düzeyde yağışların olmaması nedeniyle sulama amaçlı olarak da kullanılan baraj ve göletlerdeki su seviyesi ciddi oranda düştü.

ANKA'dan Seyfi Çelikkaya'nın haberine göre; Eylül ayının son haftasında ve ekim ayının ilk günlerinde yağan yağışlar ise baraj, gölet ve yeraltı kaynaklarına etki etmedi. Yozgat’ta tarımsal sulama ve su ürünleri üretiminin yapıldığı Gelingüllü Barajı’nda doluluk oranı yüzde 8’e, Süreyyabey Barajı’nda ise yüzde 22’ye kadar düştü. Yozgat merkez, Organize Sanayi Bölgesi, Yerköy ve Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinin şebeke suyu ihtiyacını karşılayan Musabeyli Barajı’ndaki su seviyesi de yüzde 26’ya indi.