ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Ali Çekdar KORKMA
Sosyal medya hesapları üzerinden bazı kullanıcılar ve fenomenlerin Kürtlere yönelik ırkçı içerikli paylaşımlarda bulunması ve son olarak Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Tuba Işık’ın Roboski'de ölenlerin cenazesine ait fotoğraflar için “Görüntü çok güzel, daim olsun” yorumu yapması tepkilerin odağında.
GAZETEMİZE DEĞERLENDİRDİ
Irkçı paylaşımlara dair Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e açıklamada bulunan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcı Avukat Mehdi Özdemir, "Bir nefret içerir saldırının sebeplerini ortaya koyabilecek ve suçlu tarafların cezalandırılmalarını sağlayacak, etkili ve bağımsız bir yargı sisteminin ve pratiğinin bulunması gerekir" çağrısı yaptı.
Avukat Özdemir, “Sosyal medyada yapılan ırkçı içerikli paylaşımların ceza maddesinde yeri nedir?” sorusuna şu cevabı verdi:
"Türk Ceza Kanunu’nda nefret suçu tanımı bulunmamakta olup, Kürt kimliğine, diline ve değerlerine yönelik suç içerir paylaşımlar, hakaret, tehdit vb suçlar yönünden yargılamaya konu edilmektedir. Bu durum, adli yargı pratiği itibariyle gerekse uygulanan ceza miktarı itibariyle de caydırıcılıktan uzak ve cezasızlığa sebebiyet veren bir durum ortaya çıkarmaktadır. Bir nefret içerir saldırının sebeplerini ortaya koyabilecek ve suçlu tarafların cezalandırılmalarını sağlayacak, etkili ve bağımsız bir yargı sisteminin ve pratiğinin bulunması gerekir."
"SIKLIKLA NEFRET SÖYLEMLERİ VAR"
"Kürt kimliği ve dilinin kullanımı nedeniyle sıklıkla, sosyal medya üzerinden nefret söylemine ve saldırılara maruz kalındığı görülmektedir” diyen Özdemir, şöyle devam etti:
"Nefret suçu kapsamında işlenen suçların yakın dönem içerisinde yoğunlukla yaşandığı, Kürt ve Kürt coğrafyasındaki yurttaşların saldırıya maruz kaldığı görülmektedir. Sosyal medya paylaşımlarında genellikle Kürt kimliğine, diline ve değerlerine karşı düşmanca tavırlar gösterilmesi, Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesi kapsamında halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik suçunu oluşturmaktadır.
"KÜRTLERE HAKARET ADLİ VAKA OLARAK GÖRÜLÜYOR"
Yargı sürecinin nefret suçu esas alınarak yürütülmediği, salt adli vaka olarak görüldüğü tespit edilmektedir. Kürt kimliğine yönelik gerçekleşen saldırılar kapsamında, nefret suçlarındaki artış ve bu olaylara karşı uygulanan cezasızlık politikası, ırkçı oluşumların önünü açmaktadır. Toplumsal hayatın her alanında, nefret suçlarını engellemek ve bunlarla mücadele etmek amacıyla önleyici yargısal güvencelerin sağlanması ve faillerin cezalandırılması devletin yükümlülüğündedir. Yargı pratiği incelendiğinde, mağdurun Kürt olduğu yargılamalarda, resen tespiti mümkün olan suçlarda savcılıkça soruşturma açılmamakta, yapılan suç duyuruları ise sürüncemede bırakılarak fail tespiti yapılmaksızın gözaltı vb. koruma tedbirine karar verilmeksizin kapatılmaktadır."
“TUBA IŞIK HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMALI”
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü, Doç. Dr. Tuba Işık’ın Roboski'de hayatını kaybedenlerin cenaze fotoğrafları için “Görüntü çok güzel, daim olsun” yorumuna ilişkin de konuşan Özdemir, "Roboski’de 19’u çocuk 34 kişi öldürüldü. 12 yılın ardından hala emri veren ve uygulayıcı failler cezasız kılınmış durumdadırlar. Roboski'de öldürülen yurttaşların cenazelerinin taşındığı ve Kürt halkının acılarına bir yenisini ekleyen bir görüntü üzerinden, yakışıksız, rahatsız edici ve düşmanca bir tavır sergilenmesi kabul edilemez. Bu paylaşım içeriği itibariyle, öldürülen yurttaşlara ve Kürtlere yönelik nefret söylemini barındırmakta olup, bir an önce hakkında soruşturma başlatılması ve yargılanması gerekmektedir" diye konuştu.