Özel Haber-Güneş OCAĞA

Şırnak'ta Kato Dağı'nın eteklerinde yer alan Laleş Yaylası'nda yaklaşık üç ay zaman geçiren göçerler, küçükbaş hayvanlarından elde ettikleri sütlerle geçimini sağlıyorlar.
Göçerliğin hem zahmetli hem de güzel yanlarının olduğunu belirten göçerler, gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuştular. 

Laleş Yaylası'nda Göçerlerin Zorlu Yaşamı4

BİN 200 HAYVANA BAKIYORLAR 

Bin 200 çobana baktıklarını belirten çoban Rahmi Yiğit, yazın serin ve yeşillik alanları seçtiklerini söylediler. Geldikleri Laleş Yaylası'nda toplam 3 ay kaldıklarını belirten Yiğit, "Sabahın ilk ışıklarıyla beraber hayvanlarımızı otlatmaya çıkarıyoruz. Akşam mola veriyoruz. Elde ettiğimiz hayvanların sütünden yaptığımız peynirleri satıyoruz. Yine kestiğimiz hayvanların tüylerini de satıyoruz. Bu yıl peynirin kilosunu 250 TL'den satıyoruz. Buradaki yaylalar bizim için çok uygun. Bazı yerlerde kar var halen. Yeşilliği bol ve serin. Bu yüzden hayvanlarımız için iyi bir alan ve çok iyi otluyorlar" dedi.

Laleş Yaylası'nda Göçerlerin Zorlu Yaşamı5

GÖÇERLİK KADINLAR İÇİN DAHA ZAHMETLİ

Berivanlık yapan Bahar Ulaş ise, şunları söyledi: "Berivanlık çok zahmetli bir iştir. Ama çok güzel yanları da var. Sabahın erken saatlerinde gelip hayvanları salıyoruz. Ve saldığımız sütleri peynire dönüştürüyoruz. Kalan biraz sütümüzü de akşam yoğurda çeviriyoruz ve sabah tüketiyoruz. Burada sürekli bir çalışma içerisindeyiz. Çalışmadan durmuyoruz. Burada üç ay kalıyoruz. Koçerlik erkeklere nazaran kadınlar için tabi daha zahmetli bir iştir. Koçer kadınlar daha çok çalışıyor."

Laleş Yaylası'nda Göçerlerin Zorlu Yaşamı3

Muhabir: Güneş OCAĞA